Odgovori

Pomoć nevjernika – sedžda zahvalnosti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje

Selam alejkum!

Imam dva pitanja: 1- Dali je dozvoleno muslimanu da trazi pomoc od nevjernika nap. da mu donese nesta ili da mu napravi nekoja usluga?

ODGOVOR:
Allah dz.s. zabranio je vjernicima da Jevreje I druge nevjernike uzimaju za prijatelje, da im iskazuju ljubav, odanost, bratstvo i bezrezervnu pomoc. Zabranio je prison prijateljstvo I vjernost njima, bez obzira da li oni to javno ili tajno ispoljavali. U ajetu se kaze:” Ne treba da ljudi koji u Allaha I u onaj svijet vjeruju budu u ljubavi sa onima koji se Allahu I Njegovu poslaniku suprotstavljaju, maker im oni bili ocevi njihovi,ili sinovi njihovi ili braca njihova ili rodjaci njihovi….” (El-Mudzadele,22.)

Ili ajet:” O vjernici,za prisne prijatelje uzimajte samo svoje, ostali vam samo propast zele:jedva cekaju da muka dopadnete, mrznja izbija oiz usta njihovih,a jos gore je ono sto kriju njihova prsa.Mi vam iznosimo dokaze ako pameti imate.Vi njih volite,a oni vas ne vole,a vi vjerujete u sve Knjige. Kad vas sretnu govore: ”Vjerujemo”! a cim se nasamo nadju, od srdzbe prema vama grizu vrhove prsta svojih. Reci:” Umrite od muke”!Allahu su zaista dobro poznate misli svacije. Ako kakvo dobro docekate,to ih ozlojedi,a zadesi li vas kakva nevolja,obraduju joj se.I ako budete trpjeli I ono sto vam se zabranjuje-izbjegavali,njihovo lukavstvo vam nece nimalo nauditi.Allah zaista zna ono sto oni rade”(Alu ‘Imran,118-120.)

Allah nije zabranio da na dobro koje nam ucine nevjernici, uzvratimo dobrim,ili da se izvuce korist obostranog interesa, u granicama dozvoljenog, kao sto su trgovina, primanje poklona I sl. Allah dz.s. nam porucuje: “Allah vam ne zabranjuje da cinite dobro I da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere I koji vas iz zavicaja ne izgone-Allah zaista voli one koji su pravicni,ali vam zabranjuje da prijateljujete s onima koji ratuju protiv vas zbog vjere I koji vas iz zavicaja vaseg izgone I koji pomazu da budete prognani. Oni koji s njima prijateljuju, sami sebi nepravdu cine” (El-Mumtehineh, 8-9.)

Razlike koje treba imati u vidu pri odnosima s njima su :
·Jedno je imati lijep odnos prema nevjerniku, a drugo je uzeti ga za prisnoga prijatelja

·Imati korist od nevjernika kroz trgovinu,studije ili partnerstvo je dozvoljeno,ali je zabranjeno uzeti ga za prijatelja,jer to povlaci za sobom ljubav,usku povezanost I uticaj u drustvu

·Razlika je velika kada se druzimo s njima da bismo im pojasnili I priblizili islam I njegove ljepote I kada se druzimo s njima bez uzvisenog cilja

*************************

2. Zelim napraviti sedzda sukur (zahvalnosti) ali ne znam kako se radi. Mozete li mi kaziti detaljno kako se pravi sedzda sukur.

ODGOVOR:

Kada nas Allah pocasti nekom dunjaluckom blagodati ili olaksa I nadje izlaz iz dunjalucke krize,od edeba (lijepog odnosa prema Stvoritelju), jeste da musliman zahvali Allahu na toj blagodati koja mu je ukazana I olaksana. Ako imamo mogucnost bilo bi lijepo da je obavimo pod abdestom ,a ako ne onda moze I bez njega.

Ona se cini na taj nacin da insan izgovori tekbir, I direktno padne na sedzdu I na sedzdi dugo da dovi Allahu subhaneh i da se zahvali na blagodatima kojima je obasut. Pri dizanju sa sedzde opet izgovoriti tekbir i time bi sedzda zahvalnosti bila upotpunjena.

Molim Allaha da ti podari uspjeha u pomaganju Njegove vjere I da nadjes svoje drustvo medju onima koji su pokorni svome Gospodaru.Amin!

Prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta