Odgovori

Dizanje ruku pri dovi – zabrana višeženidbe – sljeđenje mezheba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es selamu alejkum!

Dragi brate imam 3 pitanja koja me interesuju a o kojima neznam najispravniji stav kako bi po njemu postupio.
1. Interesuje me da li je novotarija dizanja ruku pri dovi odmah nakon namaza, prije ili poslije zikra (naravno posle farza i pojedinacno)? I da li ima jos nekih dova pri kojim se ne trebaju dizat ruke prema nebu? Ka naprimjer dova poslije ezana itd?

Odgovor:

Od poslanicke prakse nije zabiljezeno da bi Poslanik a.s. dizao ruke nakon farz namaza I da bi ashabi za njima aminali.

Medjutim,od edeba prilikom cinjena dove jeste:
·Zapoceti je zahvalom Allahu
·Donjeti salavat na Poslanika a.s.
·Okrenut se prema kibli
·Skrusenog I poniznog srca ciniti dovu
·Podici ruke pri dovi

Kada zelis da cinis dovu Allahu subhaneh,nema smetnje da podizes ruke pri cinjenju dove. Treba da koristis situacije kada ramazanom imam uci na nocnom namazu dovu ili na teravih namazu, tada je potvrdjeno podizanje ruku pri dovi. Ili izmedju ezana I ikameta ili nakon proucenoga ezana I sl. Bitno je da imamo potvrdu u sunnetu da su ispravne generacije prije nas cinile to djelo.
****************

2. Da li je dozvoljeno da se napravi ugovor prije braka da se muz nece zeniti vise puta a ako ga prekrsi da zena ima pravo na razvod braka? Po hanefijskom mezhebu je to dozvoljeno pa me interesuje ispravnije misljenje vecine islamskih ucenjaka?

ODGOVOR:
Ono sto si naveo u pitanju je tacno.Naime,ukoliko se muz svjesno pri sklapanju braka odrekne svoga prava,onda nema pravo da ga kasnije krsi. Vecina pravnika je istoga stanovista I to je inshaallah najispravnije misljenje ne samo u hanefijskoj pravnoj skoli nego I u drugim.

**************************

3. Kakvi su dokazi po pitanju slijedjenja jednog mezheba po svim pitanjima jer nam je jasno da u svakom ima i ponesto sto nije bas ispravno? Ja sam ubijedjen da se smije od propisa vjere uzimati samo ono sa dokazima iz Kur’ana i Sunneta, idzma’ i u nekim slucajevima qijasa ako nema jasnih vjerskih izvora ali moram znati neke dokaze iz Kur’ana i Sunneta te misljenja poznatih islamskih ucenjaka kako bih mogao objasnit nekima islamski stav po tome. Jer se niko ne smije slijediti slijepo i bez dokaza? Allah dz.s. da te nagradi za tvoj trud i rad na dawi!

ODGOVOR:

Upravo kako si to lijepo srocio u pitanju,savjetujem ti da tako I postupas.Medjutim,oni koji tek uce o vjeri nisu duzni da se opterecavaju svim misljenjima jer uceni ljudi imaju pravilo koje su postavili za obicni narod:
“Da je najucevnija osoba do koje mozes doci u svome okruzenju I koja ima ugled I znanje ta koju treba da savjetujes I pitas ukoliko neznas sam da dokucis stav islama po nekom pitanju.

U drugoj fazi kada insane uzme temeljne postulate vjere pa stekne dovoljo serijatskoga znanja,onda tek moze da vaze izmedju dokaza I kaze “ovaj stav ima jace dokaze radit cu po njemu”.

Sve do tada, duzni smo drugima pojednostavit islam I njegove ljepote, jer razilazenja se nisu desila u osnovnim principima vjere I akide,nego u necem sto je sporedno I sto je odredjena skupina ucenjaka razumjela naredbu na jedan a druga skupina na drugi nacin.
Podsjecam te da su bili ucenjaci koji su imali vece I opsirnije znanje od cetverice priznatih imama,to su njihovi sejhovi pred kojima su oni ucili,zar da ne uzmemo njihovo znanje??

Medjutim, oni nisu imali oko sebe ucenike koji bi to znanje rasirili po svijetu,tako da su ostali skriveni kroz historiju I literaturu,ali nikako ne smijemo da ih ne uvazavamo jer je to ipak generacija koja je omogucila da imamo kapitalna djela o islamu I muslimanima kroz historiju ljudskoga covjecanstva.

I tebe Allah nek obaspe znanjem I ucvrsti ti stope na putu istine. Amin!

Prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta