Odgovori

Abdest poslije kupanja – abdest u toaletu – koncentracija u namazu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam brate,

Imam cetiri pitanja:
1. Kada se poslije kupanja brisem peskirom po stidnim mjestima, da li moram opet uzeti abdest da bi on bio ispravan?

ODGOVOR:

Ve alejkesSelam,
Nakon kupanja I brisanja peskirom stidnoga mjesta, nisi duzan da obnovis abdest.
**************************

2. Nakon proucene dove mogu li uzeti abdest u kupatilu to jeste u toaletu i da li je on ispravan ako nemam nikakve druge mogucnosti?

ODGOVOR:

Ako su nuznik I mjesto gdje uzimas abdest spojeni, onda izgovori mislima dovu u nuzniku bez pomicanja jezika ili je prouci prije ulaska u nuznik. Oni koji imaku odvojene nuznike od kupatila oni mogu u toaletu izgovarati dovu!

******************

3. Kako mogu moju koncentraciju tokom namaza pojacati kako bi istovremeno mogao uciti i prevoditi cinjeni namaz?

ODGOVOR:

To ces postici kada pojacas svoju bogobojaznost spram Uzvisenog Allaha i tajno i javno, jer kruna namaza jeste skrusenost. Druzi se s kur’anom , ucenim ljudima, posjecuj dersove, iscitaji tefsir i prevod kur’ana, dovi Allahu da ti poveca znanje najprije serijatsko a zatim I dunjalucko.

********************

4. Kako mogu stres, hektiku, strah i druge spoljasnje utjecaje da uklonim u toku namaza kako bi potpuni mir i uzitak namaza uvjek osjetio?

ODGOVOR:

Tesko je generalno odgovorit na ovo pitanje, ali je usko povezano sa pitanjem pod brojem tri, tako treba pogledati odgovor na to pitanje. Udalji se od tih cinioca koji ti izazivaju strah I sl. Nadji sebi pogodno mjesto za ibadet I ucini ga onakvim kakvim smatras da bi bilo pogodno za tebe da se najbolje koncentrises u doticnom ibadetu.

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta