Odgovori

Da li klanjati za imamima koji zagovaraju glasanje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!
Imam jedno pitanje sto je veoma vazno interesujeme sta da covjek radi: da li klanjat za onim imamima u bosni sto su javno pozivali na glasanje sa mimbera jer sam cuo vec od nekoliko da se nesmije klanjat, a neki kazu da more, sta sad subhanallah dali klanjat ili ne?

Odgovor:

Ve alejkesSelam,

U vjeri islamu nije dozvoljeno klanjati za licemjerom otvorenog licemjerstva,za sihirbazom za kojeg se potvrdilo da se bavi sihirom, ili za osobom koja javno poziva u nevjerstvo.

Sto se tice glasanja, znaj dobro da pravilo je opće, pa tako obuhvata najveće autoritete današnjice: šejha Ibn Baza, Ibn Usejmina, Nasirudina el-Albanija, Abdullaha ibn Džibrina, Selmana ibn Fehda el-Avdu, Nasira el-Umera, Abdur-Rahmana el-Berraka, Sulejmana el Eškara, svjetska i regionalna vijeća za fetve, kao što su Islamski pravni kolegij, Vijeće za fetve Evrope, Stalnu komisiju za fetve i druge koji su dozvolili muslimanima zbog specifičnosti situacije u kojoj se nalaze političko djelovanje, glasanje i učešće na izborima.

Ako neko kaže da ne tekfiri spomenute učenjake i institucije, onda se mora ustegnuti od tekfira daija i običnih ljudi koji slijede te učenjake, a ako kaže da su svi nevjernici, onda to nije daleko od vjerovanja haridžija, koji su tekfirili najveće učenjake ovoga ummeta zbog svog pogrešnog razumijevanja Allahovih riječi: ”Sud pripada samo Allahu.” Ako neko ima decidniju studiju I mnogo jace dokaze od navedenih ucenjaka I naucnih skupova neka ih iznese,a na muslimanu ce bit samo da kaze:cujem I pokoravam se.

Do tada smatram da neko ako smatra da nije ispravno glasati,neka taj stav zadrzi za sebe I neka drugima ne namece svoje licno ubjedjenje,a svi cemo doci pred Allaha pa ce nam On presuditi u onome u cemu smo se razisli.

A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta