Odgovori

Da li će muž i žena biti zajedno u Džennetu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu Alejkum

Vec duze vremena razmisljam o ovome i htela bih vas zamoliti ako mi vi mozete reci nesto vise. Naime mene zanima kada muz i zena umru, i obadvoje zasluze DZennet da li ce oni i u DZennetu biti supruznici ili ako to ne zele ne moraju ili ipak moraju. Neka vas Uzviseni, Milostivi Allah nagradi za vas trud i na ovom i na buducem svijetu. Amin!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Zena ce biti u Dzennetu sa svojim suprugom,pa cak i sa svojim sinovima i kcerima, pod uslovom da su bili muslimani. Dokaz su rijeci Uzvisenoga:”Onima koji su vjerovali I za kojima su se djeca njihova u vjerovanju povela, prikljucicemo djecu njihovu, a djela njihova necemo nimalo umanjiti-svaki covjek je odgovoran za ono sto sam cini.”(Et-Tur,21.)

Meleki koji nose Ars mole Gospodara rijecima:”Gospodaru nas,uvedi ih u edenske vrtove, koje si im obecao I pretke njihove I zene njihove I potomstvo njihovo,-one koji su bili dobri;Ti si uistinu,silan I mudar.” (Gafir,8.) Ibn Kesir u tefsiru (4 / 73) ovog ajeta navodi:”To znaci: Sastavi ih skupa kako bi se radovali zbog toga sto su jedni pored drugih.

Dokaz je ajet:”Onima koji su vjerovali I za kojima su se djeca njihova povela u vjerovanju,prikljucicemo djecu njihovu,a djela njihova necemo nimalo umanjiti….” tj.ucinicemo da svi budu na istom stepenu kako bi se radovali. Nece se umanjiti nagrada onome ko je na visem stepenu da bi bio poput onoga na nizem,nego ce Allah onoga sa nizeg stepena uzdici na visi,iz Svoje dobrote,da bude raven onome ko je cinio mnogo dobrih djela.

Se’id ibn Dzubejr, r.a.kaze:”Kada vjernik udje u Dzennet,upitat ce za svoga oca,sina I reci:”Radio sam za sebe I njih,”te ce Uzviseni njegovu fameliju uzdici na njegov stepen kako bi bili zajedno.” Zar mozemo pomisliti da ce oni kojima je Allah propisao Dzennet I odstranio od njih svaku losu osobinu izabrati razdvojenost pored mogucnosti da skupa zive?!

U slucaju da se djevojka ne uda na dunjaluku,Allah ce joj podariti onoga koji ce joj se svidjeti,jer se uzivanje ne svodi samo na muski rod,nego je I za zene I za muskarce,a jedna vrsta uzitka jeste I BRACNI ZIVOT.
(Ibn Usejmin, Medzmu’ul fetava, 2/53).
U Dzennetu nema neudatih,kao ni neozenjenih,a Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta