Odgovori

Bebe džennetlije i njihovi roditelji

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum

1. Zanima me da li ce svako dijete koje umre prije nego se rodi uvesti oba svoja roditelja u dzenet bez obzira da li oni klanjaju ili ne i izvrsavau druge vjerske propise ili ne

2. Da li je mjesec sa koliko nerodjena beba preseli bitan, ili sve nerodjene bebe koje umru idu u dzenet bez obzira kad presele za vrijeme trudnoce ili porodaja?

3. Sta sa djecom koja nisu rodena u islamu a umru prije nego se rode, da li i oni idu u dzenet?

4. Da li njihovi roditelji imaju zagarantovan ulazak u dzenet?

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Odgovor cu podijeliti u dva dijela:
a)Sudbina I zavrsetak muslimanske djece
b) Sudbina nevjernicke djece

SUDBINA MUSLIMANSKE DJECE KOJA UMRU PRIJE PUNOLJETSTVA

Ibn Kesir kaze:”Nema razilazenja da ce oni u Dzennet.To je opceprihvaceno kod svijeta I uleme,sto cemo I mi prihvatiti”. Imam Ahmed kaze:”Zar neko sumnja da ce muslimanska djeca u Dzennet?U pogledu njih nema razilazenja” Imam Nevevijj kaze:”Ulema cije se misljenje prihvata ima jedinstveno misljenje d ace djeca muslimana, uci u Dzennet, jer nisu zaduzena vjerskim propisima”

Imam Kurtubijj kaze:”Vecina smatra da ce oni u Dzennet,a neki cak negiraju da postoji razilazenje po tom pitanju.”

SUDBINA NEVJERNICKE DJECE

Ucenjaci imaju nekoliko misljenja glede ove skupine I kazu:

•Ibn Abdul Berr smatra da ce biti na El-arafu,a to znaci u Dzennetu
•Kadi Ebu Ja’la pripisuje misljenje imamu Ahmedu da ce ta djeca u Dzehennem sa roditeljima,ali sejhul islam Ibn Tejmije smatra da to nije tacno

•Neizjasnjavanje o pitanju nevjernicke djece
•Biti ce posluga stanovnicima Dzenneta—ovo misljenje nema utemeljenja
•BITI CE ISPITANI na ahiretu,pa ko bude pokoran Allahu uci ce u Dzennet,a ko bude neposlusan uci ce u Vatru.
Ovo je misljenje vecine ucenjaka ehli sunneta.

Prenosi se od Enesa da je Poslanik a.s. rekao:”Na Sudnjem danu ce se dovesti cetverica: dijete, ludjak, osoba koja je umrla pred dolazak Poslanika a.s.i oronuli starac. Svako od njih ce iznositi dokaze I opravdanja. Uzviseni Gospodar ce kazati jednom plamenu Vatre da se pokaze a njima ce reci: Svojim sam robovima slao poslanike iz njihovih redova, a Ja sam vam sada u ulozi poslanika I udjite u ovu vatru.

Tada ce oni nesretni kazati: Gospodaru kako da udjemo u vatru, a od nje smo bjezali? Oni koji su sretni ce poslusati I zurno uci u vatru. Allah dz.s. ce kazati: Vi biste jos vise u laz utjerivali Moje poslanike I bili im neposlusni. Ovi zadnji ce uci u Dzennet, a prvi u Dzehennem”

Ibnul Kajjim je jos rekao: ”Ovo je najispravnije misljenje,jer na njega upucuju mnogi dokazi.” Poznato je da ih Allah nece kazniti samo na osnovu Svoga predznanja o njima, ako se to i ne dogodi. On kaznjava onoga ko zasluzuje kaznu na osnovu Svoga predznanja, koje je u prethodno znanje o toj osobi, a ne novonastalo. Potvrda toga predznanja ce se potvrditi na ahiretu.

Rijeci Poslanika a.s.:”Allah zna sta bi oni uradili da su pozivjeli”-ukazuju na to da On zna kako bi postupali da su ostali u zivotu,te da bi oni koji su se pokazali pokorni u vrijeme ispita na ahiretu,bili od pokornih na dunjaluku.

NAPOMENA:
Svako od nas je zaduzen ibadetom Allahu dz.s. Niko nije oslobodjen te obaveze,jer uzviseni kaze:”Ni dzinne ni ljude nisam stvorio osim da mi ibadet cine”. Kako onda insan moze I da pomisli da moze uci u Dzennet I da ima vjecno uzivanje,bez imalo truda. Hadisi koji nas podsticu su dosli u kontekstu da ce se dobro odgojeno dijete moci zauzimati za svoga roditelja I cak mu povecati deredze u Dzennetu. A kako da odgojimo nekoga u islamu i poucimo ga islamskoj etici i moralu ako nismo sami prakticari istoga??

Zato se nemojmo zavaravati nekim pricama koje nemaju osnove u vjeri nego se okrenimo sebi i popravimo nasa djela dok dusa nije do grkljana dosla, a tada ce biti kasno za kajanje, jer pokajanje se vise primati nece.

Nema razlike u dobu u kojem dijete umre, osim propisa klanjanja dzenaze namaza kada pojedini ucenjaci kazu da ako je dijete navrsilo 4 mjeseca i udahnuta mu dusa onda treba klanjat dzenazu,u suprotnome ne treba.
A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta