Odgovori

Putovanje autobusom i namaz

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

ES Selamu alejkum

Sto se tice putovanja za bosnu s busom, kako ce osoba klanjati namaze kad se nalazi u autobussu? Cula sam od jednog sejha da kaze da namaz nije ispravan ako ruku nije ispravan? Dakle on veli da nemoze nikako klanjati namaze u busu. Sta vi mislite?

BarakaAllahu feek
ms. sestra

Odgovor:

We alejkumu Selam!

Sto se tice klanjanja u prevoznim sredstvima to ide po slijedecem redu:

1. Farzovi se u osnovi ne klanjaju na jahalici ili prevoznom sredstvu, vec na tlu, lijepo, stojeci, okrenuti prema kibli. Izuzetak iz ovog pravila su osobe koje se plase po svoj zivot ako budu klanjali normalno, ili ako je veliko nevrijeme napolju: kisa, snijeg, blato…, ili ako se covjek ne pita sa tim vozilom u kojem je: avion, autobus itd..

Ulema je cak dozvoljavala zeni da klanja namaz na kamili ako joj nema ko pomoci da sa nje sidje. Dakle ima izuzetaka po ovom pitanju ali je pravilo da ce se farzovi klanjati na tlu i prema kibli.

2. Vitr namaz, Sunneti i nafile – dozvoljeno je klanjati ih na jahalici ili prevoznom sredstvu, i u suprotnom pravcu od kible, sa blazim rukuima i sedzdama.

A Allah najbolje zna.

prof. Sead Jasavic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta