Odgovori

Muževo nelagodovanje zbog vjere

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Sallam postovani brate!

Dugo vremena citam tvoje odgovore pa odlucih da ti se javim. Udata sam vec 16 godina za muslimana (imenom ).Imamo dvoje djece. Ja sam odgajana u islamu i to je jedino sto me je odrzalo da prezivim moje tegobe.Kad smo se upoznali to je bila ljubav na prvi pogled .Nedugo poslije toga posto su se nasi ocevi poznavali ja sam se udala za njega. Ja i on nismo bili natjerani u brak .Moj rahmetli babo je uvijek govorio to je lijepa i dobra familija ,ugledni….Medjutim nedugo poslije moje udaje prava istina se pokazuje.

Kroz ratne godine izgubila sam mog dragog oca. Sa njim nema sta nisam dozivila i prozivila. Puno tegobe ….Otisli smo poslije rata za inostranstvo. U dzamiji gdje zivimo upoznala sam puno arapskog svijeta. Moje srce njih je zavoljelo a i oni su me naucili citati Kur’an i puno pravila iz islama za koje nisam prije cula iako sam isla u mekteb od svoje 7 godine nikad neke stvari nisam cula od naseg hodze. Tako da ima vise od godina dana kako sam stavila hidzab. Vecu srecu nisam osjetila neznam kad Molim moga gospodara da mi oprosti sto sam ga bila zaborivila i za sve sto sam bila pogrijesila.Moj muz se puno puno protivi zbog toga sto ja nosim hidzab .I nije mi jednom rekao ti mene neces promijeniti ja se nikad ne mjenjam.Da bi pokazao da je odlucan u tome zna psovati satima i satima.

Ponizava nasu vjeru i zanjece Allahove odredbe .Ja znam da sam oduzila ,molim te odgovori me. Da li je meni grijeh zivjeti sa njim ako je on protiv vjere i Bozijih odredbi? Zelim ti naglasiti da moje mladje dijete je dobilo secer .Ja mislim da je to Bozija kazna nek mi Allah oprosti ako govorim sto neznam. Sta da radim? Kako da se ponasam prema njegovim roditeljima koji manje vise odobravaju sve njegove postupke?

Odgovor:

Ve alejkisSelam ve rahmetullahi ve berekatuh,

Rekao je Poslanik a.s.:*Zenu udaje cetvero:bogatstvo,imetak,ljepota I vjera,pa uzmi onu koja je pobozna,biti ces spasen*.Sama cinjenica da je kod vas bio brak I ljubav na prvi pogled,smatram da nije ispostovan jedan veoma bitan uvjet pri sklapanju braka,koji se nazalost pokaze veoma bitan,ali mnogi na njega ne obracaju paznju.

On se strucnim nazivom imenuje kao EL-KUFU,tj.dosljednost u svim segmentima medju bracnim supruznicima,koja obuhvata priblizan ili isti nivo obrazovanja,poznavanje vjerskih propisa,lijep moral I ponasanje,imovinski status I dr.

Zalosno je ali istinito da tokom godina bilo koji od ovih parametara postane kamen poticaj u daljem suzivotu medju supruznicima.Nastoj da razgovaras sa muzem otvoreno o vasoj bracnoj vezi,nebil na taj nacin uspjeli pronaci neki modus kako bi mogli nastaviti skupa u prijatnijoj atmosferi.

Podsjeti ga da smo prolaznici na ovom svijetu, da ovo nije mjesto naseg vjecnog boravka, da se treba opskrbit opremom za konacno polaganje racuna,kada ce se svakome namiriti njegovo pravo.Lahko je dici ruke od problema,ali je veoma tesko biti hrabar I suociti se sa problemom

Allah nekada radi roditeljevih grijeha iskusa nase potomstvo,kako bi uzeli pouku I poruku.Vase dijete je potrebno dodatnu pomoc,tako da dobro razmislis kako I sta ces uciniti u buducnosti.Allah upucuje koga zeli,a ostavlja u zabludi koga zeli.
Dovi Allahu subhaneh, da vam olaksa,da zblizi vase zelje I srca,pogotovo u zadnjoj trecini noci,ili pred zoru. Ramazan je idealna prilika za teobu, pojacan ibadet I vrijeme kada se sejtani sputavaju. Molim Allaha da vam pomogne I olaksa.Amin

A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta