Odgovori

Da li klanjati u mesdžidima kupljenim na kamatu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es selamu alejkum

Da lije dozvoljeno klanjat u mesdžidu koji je kupljen sredstvima kredita koji ima i kamatu. Neka vas ALLAH dragi nagradi! Esselamu alejkum!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Dozvoljeno je, jer uslovi za ispravnost namaza, su poznati : cistoca mjesta, tijela i odjece, namaz u njegovo vrijeme… Grijeh je na tim ljudima koji su podrzali akciju I realizovali je u praksi, a ne na mjestu na kojem je izgradjena dzamija. Ono nije postalo time necisto.

Ako bi neko tvrdio da je namaz u dzamiji kupljenoj sa kamatom zabranjen onda bi uveo novi uslov koji je sherijatu nepoznat. Osim toga, misljenje trojice imama mezheba, koji su se pozabavili mes’elom klanjanja u ukradenoj odjeci ( ili dzamiji izgradjenoj na ukradenom zemljistu) osim imama Ahmeda, to dozvoljavaju.

Oni koji to osporavaju, pravdaju time da bi klanjanje u takvoj dzamiji znacilo podrzavati tu haram akciju. Mi imamo mogucnost izbora dzamije,tako da barem na taj nacin mozemo izraziti nezadovoljstvo nacinom na koji je izgradjena dzamija.
Slicna situacija je osobe koja podigne kamatni kredit u banci a potom ode u kupovinu zivotnih namirnica. Onaj ko je uzeo taj novac je gresan,dok grijeh ne obuhvata vlasnika kupljene robe.

A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta