Odgovori

Post i neklanjanje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Da li je moguće postiti a ne znati klanjati, znam neke sure ali to nije dovoljno koliko znam pa vas molim da mi ukratko objasnite. Pozdrav!

Odgovor:

Selam alejkum!

Ako imas iskrenu namjeru I trudis se da spoznas sustinu I formu namaza koje bi inshaallah u skoro vrijeme praktikovala, onda nastavi da ucis o namazu I da postis. S tim da ne smijes razdvajati pet principa na kojima pociva vjera islam.

Upitao je Dzibril a.s. Muhammeda a.s.:*Sta je to islam, pa je odgovorio: ocitovat pripadnost islamu rijecima: ESHEDU EN LA ILAHE ILLALLA,VE ESHEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUHU,KLANJATI PROPISANE NAMAZE,POSTITI MJESEC RAMAZAN,IZDVAJATI ZEKJAT,I OBAVITI HADZDZ.*

Tako da vjernik nema pravo ni mogucnost da razdvaja jedno od drugoga niti da daje prednost jednom sartu nas drugim. Nije rijedak slučaj da imamo muslimana koji se uz ramazan vrate u okrilje vjere i aktivniji su u ibadetskom smislu nego prije ili poslije tog berićetnog mjeseca.

Ima ih opet koji uz ramazan poste ali ne klanjaju. Neklanjanje je teški grijeh koji drži čovjeka na granici kufura i nevjerovanja, kao što je došlo u brojnim hadisima Poslanika, a.s. Džabir, r.a., kaže da je Poslanik, a.s., rekao: “Između čovjeka I kufra (nevjerovanja) je samo ostaviti namaz” (prenose ga Ahmed, Muslim, Ebu Davud i Tirmizija).

Burejda, r.a., kaže da je Poslanik, a.s., rekao:”Ugovor među nama i njima je namaz, pa ko ga ostavi postaje nevjernik” (prenose ga Ahmed i pisci Sunena).
Na osnovi ovih i nekih drugih hadisa, neki ortodoksni islamski pravnici smatraju da onaj koji propusti namaz i ne klanja ga u njegovom propisanom vaktu, time postaje nevjernik. Ebu-Hanife, Malik i Šafija smatraju da čovjek ne postaje nevjernik samim ostavljanjem namaza, nego postaje time veliki grješnik, od koga se traži pokajanje. Ako se ne pokaje, ubija se propisanom kaznom “hadda” (kod Malika i Šafije).

Ebu-Hanife je u svome stavu liberalniji i smatra da se takva osoba treba istući i zatvoriti dok ne proklanja.
Vrlo je interesantna rasprava Šafije i Ahmeda o onome koji propusti namaz. Rekao je Šafija Ahmedu: “Ahmede, smatraš li daje takav nevjernik?’
Ahmed: “Da.”
Šafija: “Ako postane nevjernik, pa kako bi i sa čime ponovo postao musliman?”
Ahmed: “Da kaže: La ilahe illellah, Muhammedun Resulullah.”
Šafija: “On i dalje govori te riječi. Nije ih napustio I ostavio.”
Ahmed:”Postaje musliman ponovnim proklanjavanjem.”

Šafija: “Namaz nevjernika nije ispravan, niti mu se svjedoči da je postao musliman klanjanjem…”
Na to je zašutio imam Ahmed…

Ovome svemu treba pridodati da namaz ima izvjesne specifike koje ga doista izdižu i odlikuju iznad svih drugih vrsta ibadeta.

NAJBITNIJE SU:
– Namaz je prvi propisani ibadet.
– Propisan je direktno Poslaniku, a.s., dok su drugi ibadeti propisani posredstvom Džibrila.
– Od pet islamskih ruknova samo je namaz rukn islama i rukn svakog muslimana. Naime, ostali ruknovi ne moraju biti u praksi svakog muslimana. Kako to ?! Naime, neko može biti siromašan, pa s njega spada obaveza zekata ili hadža.

Može biti na putu, bolestan, star i iznemogao,pa s njega spada obaveza posta itd. Međutim, namaz ostaje muslimanu stroga, stalna obaveza, i kad je bolestan, i na putu, i u ratu.

– Namaz je zadnji vasijet – oporuka Poslanika a.s.
– Zadnje što propada od vjere.
– Prvo za šta će čovjek biti pitan na Sudnjem danu.

Odnosno namaz će biti na Sudnjem danu vid prijemnog ispita (po hadisu koga prenosi Taberanija): “Prvo za što će čovjek biti pitan na Sudnjem danu je namaz, pa ako bude ispravan bit će i ostala djela. A ako ne bude ispravan, neće biti ni ostala djela.”

U svjetlu svega prethodnog, šta reći za čovjeka koji posti a ne klanja? Hoće li njegov ramazanski ibadet biti primljen?
Ako uzmemo u obzir hadise, jasno nam je da je to neklanjanjem dovedeno u pitanje. Zbog toga savjetujem svakom muslimanu da ne dozvoli ni jednom namaskom vaktu da mu promakne i da ne bude klanjan. A musliman treba biti musliman i uz ramazan i poslije ramazana.

A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Slijedeći tekst će biti poslat administratorima stranice: