Odgovori

Supruga neće da klanja – da li se rastaviti od nje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

WE´SELAMU ALEJKUM BRACO I SESTRE!

POTJECEM IZ FAMELIJE U KOJOJ JE OTAC UVJEK PIO ALKOHOL A MAJKA JE KLANJALA I OBAVLJALA ISLAMSKE DUZNOST,I UVJEK SMO IMALI PROBLEMA ZBOG OCEVOG ALKOHOLA-JA SAM HVALA ALLAHU s.v.t KRENUO PRAVIM PUTEM-OBAVLJAM NAMAZ-TRENUTNO IDEM U NOCNU SKOLU UCENJA ARAPSKOG PISMA

OZENJEN SAM I IMAMO DVOJE DJECE-MALA KCERKA SA PET GODINA VAC HVALLA ALLAHU ZNA OKO DESET SURA-SUPRUGA POTJECE IZ FAMELIJE U KOJOJ ISTO TAKO SE NE OBAVLJA NAMAZ I NE ZIVI SE ISLAMSKIM PROPISIMA-OD KAKO ZIVIMO SKUPA VEC OKO SEST GODINA SUPRUGA JE NAUCILA MNOGO O ISLamu I NAUCILA JE KLANJATI MEDUTIM NAMAZ NE OBAVLJA REDOVNO VEC KAKO KAD JE RASPOLOZENA-JA NASTOJIM ISPUNITI SVOJ DUG PREMA FAMELIJI I POKUSAVAM NA SVE NACINE UTJECATI DA REDOVNO OBAVLJA NAMAZ ALI SVAKI PUT KADA JOJ NAREDUJEM DA REDOVNO NAMAZ OBAVLJA MEDU NAMA ISPADNE SVADA-RECIMO ONA NAVIJE SAT ZA SABAH I KADA ON ZVONI ONA U VECINI SLUCAJEVA USTANE -UGASI GA I NASTAVI SPAVATI A POSLE SE PRAVDA STIM DA JE UMORNA ITD ALI ZA GLEDANJE TV-ISPIJANJE KAFE KOJE TRAJE NEKAD SATIMA ZA TO NIJE UMORNA-JA JOJ POKUSAVAM OBJASNITI VREDNOST NAMAZA I MOJU OBAVEZU DA JOJ NAREDUJEM OBAVLJANJE NAMAZA ALI TO KOD NJE NE UZIMA NEKOG MAHA-EVO ZADNJI PUT SAM JOJ REKAO AKO NEBUDES OBAVLJALA NAMAZ REDOVNO RASTAT CEMO SE A ONA MI KAZE RADIJE CEMO SE RASTATI AL NECU KLANJATI-

Ja ne znam sada kako da se postavim- volim svoju suprugu-volim djecu-cak je ponovo u drugom stanju- ali pored sve te ljubavi ja neznam dali da ostanem u tom braku u kojem ona ne postuje moju naredbu za namaz iako zna sve obaveze u Islamu jer posjedujem ogromnu literaturu o Islamu, a takodje cesto cita ovdje na stranici.

NE ZNAM VISE NITI JEDAN NACIN KAKO DA UTJECEM NA NJU DA OBAVLJA NAMAZ REDOVNO A I DAJE DALJE TJERAM NA NAMAZ NEMAM STRPLJENJA NI SABURA JER ONA TO SVATA DRUGACIJE I BOIM SE DA NECE NAMAZ SVATITI KAO DUG PREMA ALLAHU VEC SAMO DA ZADOVOLJI MOJU NAREDBU-MOLIM VAS NA NAJBOLJI NACIN KOI POZNATE U ISLAMU OBJASNITE MI I POMOZITE STA DALJE-DALI DA OSTANEM U TOM BRAKU I DALI SAM PORED SVEGA I DALJE OBAVEZAN TJERATI JE NA NAMAZ ILI DA PUSTIM NEKA SAMA ODLUCI ALI AKO BUDE TAKO STA DA OCEKUJEM OD DJECE PORED KOIH JE MAJKA VECINU VREMENA A KOJE NEREDOVNO OBAVLJA NAMAZ-ZAHVALJUJEM UNAPRED I NEKA VAS ALLAH s.v.t NAGRADI!

Molimo vas nemojte slati pitnja pisana velikim slovima

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Bez dvojbe, tvoja žena je uporna u činjenju ozbiljnih greški, i molim Allaha da je uputi. Najozbiljni problem kojeg čini je njen nemar prema namazu, jer ostavljanjem namaza izlazi se iz vjere, da Allah sačuva. Allahov poslanik Muhammed, s.a.w.s., je rekao: ”Između čovjeka i širka ili kufra je ostavljanje namaza.” (Muslim, 82.) To se odnosi na onog koji nikako ne klanja, ali su neki islamski učenjaci rekli da se i odnosi na osobu koja izostavi makar i jedan namaz. Ovim se ukazuje da je stvar ozbiljna i da nije šala.

Pokušaj ponovo da joj obajsniš vrijednost namaza i težinu grijeha kojeg nosi time što je ostavila namaz. Polušajte ova dva predavanja zajedno:

http://www.youtube.com/watch?v=zR4-TMxJ1vU

http://www.youtube.com/watch?v=sFRn09zgNxY&feature=related

Pokušaj da joj nađeš društvo sestara koje su na namazu i koje će joj pričati o namazu. Ukoliko sve učiniš a ona neće, onda nađi sebi ženu koja je bogobnojazna, Allah ti se smilovao, i neka ti ne bude nimalo teško da je ostaviš. (Nemoj da joj prilaziš radi obavljanja fizičkog akta ljubavi dok ne počne da klanja) Molim Allaha da ne dođe do toga. A Allah zna najbolje!

prof. Abdullah Mujic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta