Odgovori

Trajna sadaka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

EsSelamu Alejkum we Rahmetullahi we Berekatuhu!

“Kad umre sin Ademov, prekida mu se djelo, osim u tri slucaja: trajna sadaka, znanje kojim se koriste ljudi i dobro dijete koje se moli za njega.’ (Hadis biljezi Muslim)

– Sta SVE spada u trajnu sadaku?

I sto se tice “znanja kojim se koriste ljudi”; je li to npr. neko naucno djelo koje covjek svojim trudom napise ili neka poucna knjiga, ILI u to spadaju i npr. poucne knjige drugih autora koje poklonimo biblioteci ili mozda osnujemo vlastitu biblioteku? Allah vas nagradio! Allahimanet.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Svaki imetak koji se uvakufi u ime Allaha subhaneh, poput literature, pisanoga djela, video zapisa ili audio zapisa s ciljem da se generacije koje ce doci time okoriste. Tu mozemo uvrstiti i donaciju poput racunarske opreme, ili namjestaja,prostora za dzamiju i slicno. To je nesto od ljepota ovoga svijeta sto povjerenicima muslimana po dzematima ili opcinama damo u emanet, da svi imaju od te imovine korist.

I sto se tice “znanja kojim se koriste ljudi”; je li to npr. neko naucno djelo koje covjek svojim trudom napise ili neka poucna knjiga, ILI u to spadaju i npr. poucne knjige drugih autora koje poklonimo biblioteci ili mozda osnujemo vlastitu biblioteku?

Moze se podrazumijevati I jedno I drugo. Jer Allah dz.s. kada hvali one koji grade dzamije, ne misli samo na one koji imetkom daju svoje ucesce. Naprotiv tu se podrazumijevaju svi oni koji na bilo koji nacin doprinesu (znanjem,odredjenom vjestinom,slobodnim vremenom) da ta dzamija ozivi I da ima potpunu svrsishodnost na terenu.

Tako nesto je I sa trajnom sadakom. Onaj koji dadne je onaj ko se bude u buducnosti brinuo o njoj, onaj ko ispituje stanje na terenu I doprinese da dospije u prave ruke… svi oni ce imati dio u nagradi, ako iskreno radi Allaha ucine to dobro djelo, bez bilo kakve vrste prigovora ili hvalisanja u sredini u kojoj zivi.

Neka I tebe Allah obaspe svojom miloscu kada ti bude najpotrebnije. Amin!A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta