Odgovori

Pet novih pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Novotarija u noci Kadr

Pitanje:
Eselamu Alejkum.
Zelim da vam cestitam ramazan i da vas pitam sljedece, ja sam iz crne gore tacnije iz Pljevalja u glavnoj Dzamiji u pljevljima se uoci 27 noci ide u Dzamiju i ljubi se dlaka MuhamedaSallallahu alejhi we sellem pa zelim da vas pitam sljedece da li se smije otici da se poljubi dlaka Resula s.a.w.s jer u Islamu se apsolutno zabranjuje …

…svako prikazivanje Muhameda sallallahu alejhi we sellem i svega ostalog sto prikazuje Resula s.a.w.s a i jos to da kazem da kada se ljubi dlaka Muhameda s.a.w.s vidi se crna dlaka i to ljublenje se obavlja tako sto se 3 puta ustima poljubi staklena bocica ili flasica ne znam tacno i 3 puta se dodirne celom.Molim Allaha dz.s. da vas obilato nagradi za vas trud koji ulazete da biste pomogli braci Muslimanima.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

NIJE DOZVOLJENO LJUBIT TU POSUDU NITI STAKLENU FLASU.NAJBOLJA UPUTA JE UPUTA ALLAHA DZ.S.A POTOM POSLANIKA A.S. POSTO NAM NISU DOSTAVILI JASAN TEKST PO TOM PITANJUNITI SU GENERACIJE PRIJE NAS TO CINILE ONDA NE TREBA NI MI DA UVODIMO U NASU VJERU STO NIJE OD NJE. TREBA DZEMATSKOME ODBORU NASAMO UKAZATI NA NEISPRAVNOST TOG DJELA,POZVATI UCENE LJUDE DA IM TO POBLIZE POJASNE.

U NAJMANJU RUKU NE PODRZATI TAJ SKUP SVOJIM PRISUSTVOM I PREZRIJETI TO DJELO SRCEM,JER JE TO NAJSLABIJI VID IMANA. A ALLAH NAJBOLJE ZNA!

***********************************

2. Uplata vitra bolesnici

Pitanje:

Selam alejkum!

Zivim daleko od svoje zemlje i kako je vrijeme ramazana tako ja i moj suprug razmisljamo kome da damo vitre, ranije smo slali u Bosnu i nasi roditelji su to radili za nas, ali danas smo na televiziji vidjeli apel roditelja neke bolesne djevojcice iz tesnja za pomoc, da li je ispravno dati vitre njima ili je bolje uplatiti taj novac u Dzamiju? Unaprijed hvala! Merima & Muhamed

Odgovor:

Esselamu alejkum,

Smisao davanja vitara jeste da se omoguci siromasnima I potrebnima da imaju hranu I pice na dane bajrama I da se raduju bajramu uz pristojan rucak poput ostalih muslimana.

Ako je taj apel u tom smislu da trebaju pomoc u hrani onda nema smetnje. Ako je pomoc potrebna da se lijeci, onda je bolje da izdvojite namjenska sredstva u skladu s vasim mogucnostima i pomognete joj koliko mozete.
A Allah najbolje zna!

******************************************

3. Moze li zekat punici

Pitanje:

Es Selamu alejkumu we rahmetullah we berekatuhu!

Dragi brate hitno mi je potreban odgovor na sljedece pitanje: da li je dozvoljeno dati zekat zeninoj materi? Dzezakkellu hajren! Nedzad

Odgovor:

Ve alejkumusSelam ve rahmetullahi ve berekatuh,

Punica ne spada u kategoriju onih kojima treba dati zekjat.Ona se treba pomoci u skladu s nasim mogucnostima I bez cekanja vremena kada smo duzni izdvojiti zekjat. Najprece je slijediti kuranski ajet koji glasi:
Sura: 9 [At-Tewba (Pokajanje)] Ajet: 60

Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhe na Allahovom putu, i putniku-namjerniku. Allah je odredio tako! -–A Allah sve zna i mudar je.

A Allah najbolje zna!

********************************

4. Kupanje u Ramazanu

Pitanje:

Eselamu Alejkum

Zeleo bih vas pitati jedno pitanje u vezi posta. Da li je tokom posta dozvoljeno se kupati? Kakav je stav islama o tom pitanju, da li je to zabranjeno ili pokudjeno ili se mozemo kupati kao i kad nismo u postu. Unapred hvala.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Nije zabranjeno kupanje tokom posta s tim da treba se izbjegavati prekomjeran dodir s vodom iz bojazni da ne bismo pokvarili post.Ali ako je potreba (npr.nakon spolnog odnosa,kad se dzunupi probudimo,radi znojnoga tijela nakon napornoga posla I sl.), onda nema smetnje. A Allah najbolje zna!

***************************

5. Imam Mehdi

Pitanje:

Esselamu Alejkum we rahmetullah we berekatuhu.

Nedavno sam gledao UN delegaciju u Americi na kojoj je prisustovao predsjednik Islamske Republike Irana gospodin Ahmadinedzad i na pocetku svoga govora je rekao da se nada da ce dragi Allah dz.s saciuvati zdravlje Imama Mehdia i da ce olaksati njegov dolazak. Vec sam prije cuo nesto malo o Imamu Mehdi pa bih vas zamolio da mi kazete sto vise o Imamu Mehdi. Neka vas dragi Allah dz.s nagradi i da bude zadovoljan sa vama prije i poslje vase smrti. Esselamu Alejkum.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam ve rahmetullahi ve berekatuh,

Putem vjerodostojnih hadisa do nas je dosla vijest o pojavi I dolasku Mehdija.Putem njih saznajemo da ce se njegov dolazak desiti pred kraj ovoga svijeta I biti ce jedan od predznaka mastupanja Sudnjega dana.

Ebu Seid el Hudrijj r.a. prenosi da je Poslanik a.s. rekao:”Medju posljednjim pripadnicima moga ummeta pojavit ce se Mehdi.Allah dz.s.ce mu podariti kisu koja ce cesto padati,a Zemlja ce dati svoje plodove.Bogatstvo ce pravedno dijeliti,a stocno blago ce se povecati I ummet ojacati.Zivjet ce sedam ili osam godina.(Hakim,Mustedrek,557-558/4)

Alij r.a. prenosi da je Poslanik a.s. rekao:”Mehdi je od nas,Ehlu-Bejta.Allah dz.s. ce ga preurediti u toku jedne noci.(Ahmed,58/2).Ibn Kesir je hadis protumacio:Allaah ce mu oprostiti njegove grijehe I uputiti ga na pravi put,te ce ga nadahnuti I poduciti,nakon sto je bio u drugacijem stanju.

Ebu Seid el-Hudrijj prenosi da je Pislanik a.s. rekao:”Mehdija je od mene.Sirokog je cela,a nos mu je dug I tanak,na sredini malo ispupcen.Zemlju ce napuniti pravdom I postenjem,kao sto je bila preplavljena nepravdom I nasiljem.Njegova vladavina ce trajati sedam godina.

Abdullah b.Mesud r.a.prenosi da je Poslanik a.s. rekao:”Dunjaluk se nece okoncati sve dok arapima ne zavlada covjek od Ehlul Bejta,cije ime ce odgovarati mome imenu.”

Hadisi koji govore o pojavi Mehdija dostigli su stepen tevatura manevija a to je hadis kojeg po smislu,u svakoj generaciji prenosi toliki broj prenosilaca da je nemoguce posumnjati u njegovu tacnost,jer je logicki nemoguce da se toliki broj prenosilaca saglasi u necemu sto nije istina. Ucenjak I mudztehid Sevkani kaze:”Hadisi koji govore o pojavi ocekivanoga Mehdija doseze broj 50.

S druge strane,treba znati da je izvjestan broj lazljivaca izmislio hadise o Mehdiju ili hadise koji imenuju neke ljude Mehdijom.Neki su se predstavljali kao Mehdija,kako bi na taj nacin prevarili Allahove robove I postigli ovodunjalucku dobit I iskrivili stvarnu sliku islama.

Neki su cak organizovali pobune I frakcije okupivsi oko sebe ljude koje su obmanuli ili one koji su u tome vidjeli neku korist.Na kraju su dozivjeli neslavan zavrsetak,izgubivsi zivote.Njihova laz postala je ocita a njihovo licemjerstvo je otkriveno.Ali ovo sto je navedeno,sluzi vjerniku samo da mu ucvrsti njegovo vjerovanje,a nikako da utice na ispravnost akidetskih postulata. A Allah najbolje zna!

Na pitanja odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta