Odgovori

Momak mi nije musliman

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE:

Zelim da znam iskren odgovor od vas. Zabavljam se sa momkom vec duze od godinu dana sto nije musliman, ali podrzava me u svakom dijelu, cak zeli da roditeljima uzme kartu da Hadz kao poklon i postovanje vijere nase.

Rodbina njegova me postuje u svakom dijelu mene kao muslimanke. Moji roditeji se ne slazu stim nikako niti zele da ga upoznaju. Spremna sam na sve s njim. Sta da radim. Hvala!

ODGOVOR:

Selam alejkum!

Ti si duzna da sacuvas svoju cast kao muslimanka i da sacuvas svoju vjeru koja treba da bude prvi princip koji ce se gledati pri odabiru supruznika ili partnera u zivotu. Lijepo je to sto ste nasli zajednicku rijec i sto se slazete I jedno drugom ste podrska i potpora.

Medjutim poslusaj primjer zene po imenu Ummu Seleme kojoj je dosao Ebu Talha I trazio da je ozeni. Ona mu je rekla bez dvojbe: ‘Ja sam muslimanka i meni nije dozvoljeno da se udam za nevjernika. Ako si iskren u svojoj ljubavi prema meni onda primi vjeru islam I to ce biti moj vjencani dar koji cu potrazivat od tebe.’

Tako su razmisljale generacije ashaba koje su shvatile pravi smisao ovoga prolaznoga zivota I da je Buduci svijet mjesto vjecnoga boravka. Ebu Talha je razmislajo nekoliko dana o toj ponudi I na kraju je ipak pobijedio razum I njegova iskrenost u ljubavi spram Ummu Seleme.

Dosao je do nje nakon nekoliko dana, i izgovorio sehadet kojim je oznacio svoju pripadnost vjeri islamu. Znaci nije dovoljno da neko ima muslimansko ime. Potrebno je da svoje vjerovanje potvrdimo svojim djelima. Razgovarajte otvoreno na ovu temu, a tebi savjetujem da dobro razmislis o toj vezi jer muslimanki nije dozvoljeno da se uda za nevjernika.

To sto on tebi ugadja je lijepo I sto zeli da kupi kartu za hadzdz roditeljima. Ali on nece biti odgovoran za njihov hadzdz. Prece bi bilo da prihvati vjeru islam i da vas dvoje Ako Allah olaksa obavite za sebe hadzdz koji vas obavezuje kao punoljetne osobe, a naknadno mozete pomoci I roditeljima da I oni obave peti islamski sart.

Ako su roditelji vjernici I smatras da ti zele dobro, nema sumnje da trebas poslusati roditelje I dati njima prednost u odnosu na momka. A Allah nabolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta