Odgovori

Kamata

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE:

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

U vasim prethodnim odgovorima, “Pare na banci – kamata” “Da li je kamata haram?” “Zasto je kamata haram?” (ARHIVA ODGOVORA) jasno je sta je kamata, tezina tog grijeha itd. Ali cuo sam, isto tako, za odredjena shvatanja koja kazu da je kamata u nekim slucajevima i dozvoljena, ukoliko je u pitanju potreba, kao sto je kamata na kucu i prijevozno sredstvo.

Naime, u nekim evropskim zemljama, rentiranje kuce je mnogo skuplje nego placanje rata pozajmice. U prvom slucaju, mi placamo osobi koja izdaje kucu (i koja te pare koristi da otplati dug banci – uz kamatu) cineci nas time ucesnicima u placanju kamate.

U drugom slucaju, nakon otplacivanja, kuca ostaje nama, cime postavljamo dobre mogucnosti za nase potomstvo da ostane zivjeti na tim prostorima i doprinositi sirenju dave, insaAllah. Da vas Allah nagradi na vasem odgovoru.

ODGOVOR:

We alejkumusSelam alejkum we rahmetullahi we berekatuhu,

Na slicno pitanje je sejh mr. Safet Kuduzovic odgovorio:

Nema razilaženja među učenjacima ehlusunnetskih pravnih provicijencija, da je rad sa kamatom jedan od najvećih grijeha, koji čovjeka vodi u vatru džehennemsku. Međutim, kada se čovjek nađe u bezizlaznoj situaciji tada islam odobrava uzimanje kamate. U tome smislu islamski učenjaci navode poznato fiksko pravilo koje glasi: “U nuždi se dozvoljava zabranjeno.” Vidjeti Šerhul-kavaidil-fikhijje, str. 185 od Mustafe Ez-Zarka i El-kavaidul-fikhijje, str. 247-249 od dr. Saliha Es-Sedlana.

Ovdje je neophodno definisati nuždu kako bi se ispravno razumjelo citirano pravilo. Nužda je stanje u kome čovjeku prijeti opasnost po njegov život ili nanošenje teških posljedica koje će imati negativan utjecaj na njegovo psihičko ili fizičko stanje ili uništenje njegovog imetka i sl.

Međutim, nužda ima svoje principe koji se moraju uobziriti:

1. Da je nužda prisutna, a ne samo da postoji njena mogućnost,

2. Da nema drugog, manje štetnog načina, za otklanjanje štete,

3. Da se time ne nanosi slična šteta drugoj osobi.

Što se tiče uslova u ovome slučaju najbitnije je da se od harama (kamate) uzima samo ono što je nužno, shodno drugom pravilu koje glasi: “U nuždi se dozvoljava samo neophodno”, tj. samo ono i onoliko što ce otkloniti postojeću štetu, ne više od toga…..

A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta