Odgovori

Kako se klanja vitr

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamualejkum ve rahmetullahi ve bere katuhu,

Volio bi da mi objasnite kako se klanja vitre-namaz. Jel tri rekata kao i aksam sam sto se jos dizu ruke na trecem poslje sure ili sto neke vele da se klanja dva rekata, selam se preda i onda sam jedan rekat??? Nadam se insa´allah da mi mozete objasniti. neka vam allah dz.s. i.a. prima
vase dove i neka vam i.a. da sve dobro. amin

esselamualejkum ve rahmetullahi ve bere katuhu

Odgovor:Ihlas,felek I nas Ako se klanja vise rekata,onda ce se uciti ono sto se mogne iz Kurana.

Kunut dova je opcenito propisana na vitr namazu. Ispravno ju je uciti I prije odlaska na ruku u nakon povratka sa rukua. Imam Safija smatra da je treba uciti samo na drugoj polovini Ramazana. Najvrijednije je klanjati vitr namaz u zadnjoj trecini noci,osim onoga koji se boji da ce prespavati(radi umora I sl.) pa ga klanja prije spavanja.

Ne mogu biti dva vitr namaza u jednoj noci. Ako se prespava vitr,onda se ujutro dodaje jos jedan rekat na onoliko rekata vitra koliko se uobicajeno klanja tokom godine. Klanja se dva po dva,tako da bude paran broj klanjanih rekata. A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta