Odgovori

Kako živjeti danas bez kamate

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-Selamu alejkum! Imam pitanje vezano za kamatu i kakav je stav islama prema kamatama. Na vašoj web stranici sam pročitala članak vezan za moje pitanje, ali me zanima na koji način da se borimo protiv kamata kada živimo u svijetu čije su finansije zasnovane isključivo na kamatama? Bila sam u prilica da sam i u banci koja je zasnovana na islamskom bankarstvu trebala da platim kamatu, pa sam iz principa odbila poslovanje s njima. Je li moj korak bio pogrešan? Molim vas, uzmite u obzir da mi živimo u vremenu koje je naziva modernim…

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Molim Allaha da vas nagradi za trud koji ulažete kako bi ste se obrazovali o onome što nam je svima nama Uzvišeni propisao.

Pošto ste čitali o zabrani kamate i njenoj štetnosti onda bih volio samo da spomenem nekoliko načina kako musliman treba da postupi prema ovom izazovu:

1. Muslimanima je stroga dužnost da se ostave kamate, bilo da je daju ili da je primaju. Neka se dobro pripaze oni koji ulaze u kamatu jer takvima je Allah i Njegov Poslanik, s.a.w.s., propisao rat. Treba raditi da se osvijeste muslimanske mase i da jasno uvide štetnost u kamati a korist u islamu koji je to zabranio.

2. Muslimani treba da nastoje da uspostave banke koje potpuno posluju po principima koje je uspostavio islam.

3. Haram je muslimanu da posluje sa bankama čije poslovanje se bazira na kamati sve dok ima alternativu da posluje sa islamskim bankama. Musliman treba da zamjene loše sa dobrim i da bude zadovoljan sa onim što mu je dozvoljeno i da se kloni zabranjenog.

4. Ne držati imetak u banci.

To što ste upozorili ”islamsku” banku je pohvalan čin. Prvo trebate njih nasavjetovati da se poprave a ukoliko odbiju onda upozorite druge na njih. Činjenica da živimo u takvom okruženju, ne znači da se moramo povinovati njihovim normama i ne mjenja islamski propis. Sigurno neće se biti lahko oduprijeti, ali cilj nam je da sačuvamo vjeru a ne na uštrob vjere da sačuvamo dunjaluk. Pogledajte Pakistan koji je na nacionalnom nivou uspostavio islamsko bankarstvo gdje nacionalne banke posluju po islamskim principima. Treba se potruditi a Allah daje uspjeh. Allah Vas nagradio i olakšao vam put do Allahovog zadovoljstva. A Allah zna najbolje.

prof. Abdullah Mujic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta