Odgovori

Nošenje hidžaba, gelabije i potkraćenih pantalona

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu!!!

Hvala i zahvala pripada Allahu subhabehu we tea’la neka je salavat i selam na Njegova roba i Poslanika sallahu alejhi we sellem

Ovo pitanje je jako aktuelno medju nasom omladinom koja se vraca dini islamu a odnosi se na nosnju:

Da li je nosenje galabije sunnet, i kako nasim ljudima objasniti da u toj nosnji nema nista lose, kako postupiti sa sestrama koje nose hidzab (maramu na glavi) ali ostali dio nosnje nije u skladu sa islamom, i na kraju hadis o kracenju pantalona, da li se odnosio samo na bogate i velikane meke ili je hadis u generalnom smislu?? Da te Allah nagradi svakim dobrom brate i podari ti visok stepen u dzenetu!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam ve rahmetullahi ve berekatuh,

Onoga trena kada omladina bude sistemski izucavala propise vjere islama,tek tada mozemo ocekivati napredak I poboljsanje u svakodnevnim zivotima.

– Nosenje gelabije jeste sunnet,ali za praktikovanje toga sunneta potrebno je I mjesto I vrijeme.Razlog tome je I cinjenica da je URF// Obicaj kao pomocni izvor serijata// potrebno uzeti u obzir.

– Oni kojima je prezentovan djelimicno ili nedovoljno jasno odredjeni serijatski propis, potrebno je tu skupinu djevojaka usmjeriti putem seminara ili kursa islama gdje bi u pravom svjetlu spoznale odredjene serijatske propise sukladno dokazima kurana I sunneta.

– Hadis koji govori o nosnji pantalona do clanaka,opceg je karaktera.Posto su Mekkelije bile u to doba bogate, zeljele su spustanjem svoje odjece do ispod clanaka da se ohole I pokazu svojim sunarodnjacima. Dovoljno je lijepo ih poravnati sa clancima,kako ne bi izgledali poput roda. Na taj nacin ne bi pojedinci u drustvu bili nazivani raznim pogrdnim nadimcima,a bili bismo u skladu s nasom vjerom obuceni.

Neka I tebe Allah subhaneh obaspe svojom miloscu I oprosti ti grijehe na Sudnjem danu.Amin

A Allah nabolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta