Odgovori

Polucija u snu i namaz

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Postovani,
Da li musliman smije klanjati ukoliko cesto ima “mokre snove”, tj. izbacivanje sperme u noci dok spava. Ovo me interesuje zbog toga sto mi se ponekad desi. Negdje sam procitao da je moguce samo oprati donji dio tijela. Ako se to cesto desava, a sad je zimski period, nemoguce je non-stop se kupati a pri tome ostati zdrav. Pogotovo kupati se ujutro kad je hladno a jos moras na posao. Unaprijed zahvalan

Pitanje:

Postovani posjetitelju!

Musliman ne smije cak ni u ratu izostaviti namaz, a kamol u miru. Sto se tice pranja samo donjeg dijela tijela, to je dozvoljeno samo u situacijama kada se ne radi o spermi nego o rijetkoj sluzi koja zna izaci I nakon obavljanja male nuzde.Tada imas mogucnost da peres samo donji dio tijela.

Ako se radi o izlasku sperme kojojo je prethodio san ili spolni odnos,onda si duzan se okupati.Tada sebi pripremi u bojleru toplu vodu I fen kako bi suh I cist mogao otici na posao.

U slucaju da imas neko opravdanje poput: nemogucnosti drzanja mokrace koja odlazi na odjecu tokom prehlade ili nekontrolisanoga izlaska vjetra ili istihaze kod zene,tada si duzan uciniti slijedece:

1.oprati mokracu ili krv nakon nastupanja namskoga vremena

2. Zastititi se krpom koja ce sprijeciti odlijevanje krvi ili zamotati spolni organ necim sto ce sprijeciti izlazak mokrace

3. Kad nastupi namasko vrijeme uzeti abdest za doticni namaz,a potom ne obracati paznju hoce li nesto isteci ili ne

4. S jednim abdestom moze se klanjati jedan farz namaz I vise sunneta.Ako se desi da bude izmedju dva pojavljivanja mokrace ili krvi toliko vremena da se mozes ocistiti,uzeti abdest I obaviti namaz, duzan si tako postupiti.
A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta