Hadisi
sushi in the plate

Allah se zadivio tome kako ste sinoć postupili sa svojim gostom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ebu Hurejra, radijallahu anhu, kaže: “Došao je jedan čovjek Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i požalio mu se: ‘Ja sam gladan!’ Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, posla nekog da upita jednu od njegovih žena za hranu, a ona reče: ‘Tako mi Onoga Koji te poslao sa istinom, kod mene ima samo vode!’ Vjerovjesnik je zatim upitao drugu ženu, pa je i ona tako rekla. Naposlijetku je saznao da nijedna njegova supruga nema hrane.

Tada Vjerovjesnik reče: ‘Ko će ugostiti večeras ovog čovjeka?’ Jedan ensarija reče: ‘Ja ću to učiniti, Allahov Poslaniče!’ I poveo ga je kući te je rekao ženi: ‘Ukaži počast Poslanikovom gostu!'” U drugom predanju stoji da je on svojoj ženi rekao: “Ima li hrane” Ona odgovori: “Ima samo večera za djecu!”

Ensarija reče ženi: “Zabavi djecu nečim, a kad htjednu večerati, uspavaj ih. Kad dođe naš gost, ugasi svijeću, pa se prikazuj kao da i mi jedemo!” I tako je gost jeo, a oni su legli bez večere. Kada je svanulo, ensarija je došao Vjerovjesniku, i on mu reče: “Allah se zadivio tome kako ste sinoć postupili sa svojim gostom!”

[Vjerodostojan] – [Muttefekun alejh]

 Kada je svanulo i kada je taj ensarija otišao Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, Poslanik mu kaza da se Allah zadivio postupku njih dvoje. Divljenje se tumači prema vanjskom iskazu, jer se neobičnom postupku može diviti. To je divljenje proizašlo iz ljepote djela, a ne zbog negodovanja. Allah Uzvišeni je to njihovo djelo pohvalio.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta