Odgovori

Kako se odijevati

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Dali je dozvoljeno zeni da nosi hlace pred (drugim)zenama?

Odgovor:
Da bi odjeca bila prihvatljiva sa islamskog stanovista mora ispunjavati sljedece uvjete:

1. da pokriva cijelo tijelo koje se tretira kao avret,
2. da nije providna i prozirna,
3. da ne bude tako tijesna da ocrtava pojedine
dijelove tijela i istice izazovna mjesta,
4. da zene ne oblace odjecu karakteristicnu za muskarce ni muskarci specificno zensku odjecu,
5. da ne bude odjeca koja je karakteristicna za pripadnike nekih drugih vjerskih skupina i zajednica i
6. da ne bude odjeca koju obicno nose nadmene, uobrazene i ohole osobe.

Treba naglasiti da islam ne zabranjuje nosenje lijepe, kvalitetne, skladne, stilski dotjerane i uredne odjece ni muskarcima ni zenama. Naprotiv, to je pozeljno, pohvalno i primjereno ponasanje. Islam osudjuje zapustenost, neurednost i nebrigu prema izgledu tijela, odjece, obuce i ukupnog zivotnog ambijenta. Brojni su hadisi u kojima Poslanik, a.s., osudjuje pojedine ljude koji su se pojavljivali u drustvu zapusteni, neuredni, nesredjeni i neprikladno odjeveni. Tako je jedne prilike vidjevsi covjeka kako hoda nepocesljane kose rekao: “Zar on nema bas nista cime bi se pocesljao?” (Hadis je zabiljezio Malik u Muvettau)

Za drugoga, koji je nosio prljavu odjecu, rekao je: “Pa zar ne moze nabaviti nista cime bi oprao svoju odjecu?” (Ebu Davud) Poslanik s.a.v.s., primijetio je na jednom covjeku pohabanu odjecu, pa ga je upitao: “Imas li kakva imetka?” Imam – odgovori mu covjek. “Kakva imetka?” – priupita ga Poslanik, a.s. “Svakovrsnog imetka kojeg mi je podario Allah” – odgovori on. “Pa kad ti je Allah dao imetka, neka se onda vidi trag Allahove milosti i darezljivosti prema tebi” – rece mu Poslanik, a.s. (En-Nesai)

Iz gore recenoga, mozemo zakljuciti da islam posve realno posmatra covjeka, muskarca i zenu, uvazavajuci sve njihove kvalitete i vrijednosti, ali uzimajuci u obzir i sve njihove porive, slabosti, nedostatke i nepredvidljivosti. Otuda se i propisi koji regulisu pitanje odijevanja, pokrivanja i otkrivanja tijela muskarca i zene opcenito, a posebno onih dijelova koji spadaju u avret, karakterisu pojacanim oprezom i restriktivnoscu, a sve u cilju cuvanja moralne cistote i cednosti pojedinaca, porodice i društva.

Rezime svega ovoga bi bio da svaki vjernik koji vodi racuna o svojoj vjeri nece sebi dozvoliti da drugi gledaju u njegov avret, kao sto ni on nece gledati u avret drugih zena, a svaka vjernica koja voli Allaha i koja zeli uci Dzennet nece sebi dozvoliti da drugi strani muskarci gledaju u nju sa pozudom niti ce se otkrivati i pokazivati svoje ljepote nikome osim svome zakonitom muzu.

Odgovor pripremio prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta