Odgovori

Problem gubljenja abdesta tj. puštanje vjetrova

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Moje pitanje se odnosi na problem gubljenja abdesta tj. puštanje vjetrova.

Esselamu alejkum!

Moje pitanje se odnosi na problem gubljenja abdesta tj. puštanje vjetrova. Gledao sam ranije odgovore na slična pitanja i jasno mi je šta je sahibi uzur. Moje konkretno pitanje je ukoliko uzmem abdest i počnem da klanjam namaz (pogotovo u džematu) i tada naiđu vjetrovi, ja onda naravno trpim ali siguran sam da nisam pustio vjetar, šta raditi u tom slučaju? Da li je takav namaz ispravan? To mi se često događa pa ja u takvim slučajevima (koji su česti) ponavljam namaz jer sam trpio vjetrove.
Molim da mi odgovorite, da vas Allah nagradi i pomogne!

Odgovor:

Poznato je veliko islamsko pravilo u usul-fikhu da ubjeđenje ne prestaje sa sumnjom. Islamski učenjaci za predhodno pravilo uzimaju dokaz hadise Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koje bilježe imam Buhari i Muslim, Allah im se smilovao, u kojim je došlo da čovjek, ukoliko nađe nešto u svom stomaku, ne izlazi iz namaza sve dok ne čuje “glas” ili ne osjeti “miris” tj. dok se upotpunosti ne ubijedi da je izašao iz njega vjetar.

Stoga, ukoliko si ubijeđen da iz tebe nije izašao vjetar, tvoj namaz je, ako Bog da, ispravan, ne trebaš ponovo klanjati namaz, ne otvaraj šejtanu put da ti ubacuje vesvese. Ako si u mogućnosti da ne trpiš vjetrove u toku namaza radi skrušenosti u njemu bilo bi bolje, a ako nisi u mogućnosti, Allah ne duži nikoga preko njegovih mogućnosti.

Allah najbolje zna

Mr. Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta