Odgovori

Može li se udati ako je otac protiv?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu Alejkum, imam 18 godina zivim u svedskoj, islamski sam odgojena. Moj otac nije na pravom putu. Ja, mama i sestra jesmo elhamdulilah. Upoznala sam momka koji je vjernik iz palestine je – Gaza. Mi bi zeljeli da se vjencamo ali moj otac ne dozvoljava to zato sto je arap. Mojoj mami je najbitnije da je vjernik pravi i sad nas zanima po serijatu jel ja trebam odbit tu ponudu jer otac ne dozvoljava ili udati se protiv njegovo volje, hoce li taj brak biti valjan? Moj otac vjeruje u Boga ali ne vjeruje u gajb, ne brani mi da nosim hidzab ali nije ni zadovoljan stim. Molim vas odgovorite mi na pitanje, neka vas Allah nagradi.

Selam.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Ako je situacija kako stoji u dopisu, onda imas mogucnost da sebi uzmes staratelja nekoga od blize rodbine, poput djeda, starijeg brata ili amidze, ukoliko su oni od onih koji shvataju propise vjere I koji vjeruju Allaha kao Vrhovnoga Tvorca. Udati se protivno ocevoj volji, bez opravdanoga razloga dozvoljeno je jer Poslanik a.s. je rekao: “Kada vam dodje prosac cijom ste vjerom I ponasanjem zadovoljni, ozenite ga u suprotnom ce na zemlji nastati fesad”

Mi smo svjedoci vremena u kojem su prioriteti poremeceni, u kojem je materijalni pogled na prosca zasjenio duhovni odgoj I moral osobe. Ali treba znati da I bogatstvo I imetak I porijeklo kratkotrajnoga su vijeka a vjera je ta koja bude I ostaje sa covjekom sve do smrti. Nastojte da pojasnite I babi vaznost islamski odgojene licnosti. Ako ima neko koga akceptira kao ucenoga, neka razgovara I posavjetuje se s istim, ne bil Allah olaksao tvoju situaciju. Na kraju, ne zaboravite dovu Allahu, jer on kada kaze BUDI – ono biva.

Iskren nijjet I pouzdanje u Allahovu pomoc, sigurno ce umnogome doprinjeti povoljnom ishodu.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta