Odgovori

Može li se mesh potrati po mahrami?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Vidjela sam par osoba koje prilikom uzimanja abdesta umesto pranja nogu uzimaju mesh po carapama. Znam da u ajetu stoji : “… i dio glava vasih potrite, i noge svoje do iza clanaka…” sad ne razumijem, da li je ovo potiranje bukvalno shvaceno, pa neki smatraju da mogu potrijeti carape, ( a znam za jedan hadis u kome se kaze da je Poslanik s.a.w.s. trljao izmedju prstiju noznih ) ili postoji hadis u kome je dozvoljeno da se mesh uzima preko obicnih carapa.

I ako moze mesh po carapama, moze li onda po mahrami ( npr. kad je zena van kuce, da ne skida mahramu nego da ucini mesh po glavi preko mahrame)?

Hvala!

Odgovor:

Mesh je potiranje mokrom rukom po određenim dijelovima tijela ili odjeće u toku uzimanja abdesta. Ako imamo zavoj na ruci, i želimo uzeti abdest, samo ćemo mokrom rukom potrti po zavoju. Ostale dijelove tijela ćemo oprati na uobičajen način.

Mesh je dozvoljen i preko mestava (kožnih navlaka) ili vunenih čarapa koje oblačimo na noge. Naime, kad uzmemo abdest pa obučemo mestve, drugi put kad budemo uzimali abdest nećemo morati prati noge već samo potrti mokrom rukom po mestvama, jedanput. Uvjet je da smo mestve (ili vunene čarape) obukli dok smo bili pod abdestom i da se ne skidaju svo vrijeme dok tu olakšicu koristimo. Ta olakšica uzimanja mesha po mestvama vrijedi 24 sahata od trenutka prvoga potiranja. Za putnika to vrijedi tri dana i tri noći.

Nema smetnje da kada se nadjes na polju I nisi u mogucnosti da skidas mahramu, potares po njoj ili ispod mahrame zavuces vlaznu ruku I potares dio glave, kako se ne bih otkrivala pred strancima. Ako to ucinis sa nijjetom potiranja preko mahrame, ono je vazece za ibadet sve dok ti je mahrama na glavi I dok ne ucinis neko djelo koje kvari abdest, poput velike ili male nuzde, skidanja mahrame ili ispustanja vjetra.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta