Odgovori

Savjet u vezi ženidbe

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Imam jednu dvoumicu i hteo bi da mi date savjet da vas Allah nagradi.

Imam 22 godina i studiram u Siriju. Hteo sam da se ozenim i nasal mi je mama jednu devojku i ja sam izasao sa njom da se vidim. Pricali smo malo it u je bio njezin staratelj da nas malo olaksa i on bi nas pitao po nesta mene i nju. Kad sam dosao kuci mislio sam i odgovorio sam da hteo bi da sklopim nikah sa njom i da je uzmem, odgovor je bio ist i od njezine strane.

Moja familija je zadovoljna sa njom a i njena familija je zadovoljna samnom. Sad ja imam neke finansiske probleme i ne znam sta da radim, dal da sklopim nikah sa njom i da je uzmem sad ili da sklopim nikah i da dodjem posle 13 meseca i da je uzmem ili da ostavim i da ne odem ovu godinu u Siriju nego da je uzmem i zivim tu, pa ako me Allah opskrbi u buducnost tad da odem!?

Ona je rekla da hoce sad da dodje otisili u Siriju ili ne, u glavnome da budemo zajedno jer rekla je i hadis Poslanika a.s. da ne oduglovacamo zenidbu.Molio bi vas da mi date savjet sta da radim.

Barek Allahu fikum ve dzezekumullahu hajran.

Odgovor:

Ti najbolje poznajes svoje stanje i mogucnosti, a nakon toga i zelje. Smatram da je najprece da insane sam odluci i ocjeni dal je ili nije odgovarajuca osoba podobna za zivotnoga saputnika, jer familija bude kratko, svak se sobom zabavi, a s druge strane vama ce i dalje vasa iskusenja i borba na dunjaluku ostati.

Znaj da se od ljubavi ne moze zivjeti, a samim time si duzan da obezbjedis svojoj porodici i sebi krov nad glavom, kao i izvore zivotne egzistencije.

Najprije se dogovori sa partnerom da l ice moci tvoja zesta izbivanja prihvatiti kao normalan sastavni dio vasega zivota u kojem bi ti isao po svijetu i privredjivao? Ako se oko toga suglasite, onda tako i postupi. U suprotnom nemoj sebi dozvoliti da se vezes za nekoga ko nece moci izdrzati, duga odsustvovanja ili zivot s tobom u tudjini.

Klanjaj istiharu namaz, potom se osloni na Allaha i ucini ono sto budes vidio najpogodnijim za vas uspjeh.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta