Odgovori

Kako postupiti sa osobom koja nema zdrav razum?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum,

Kako postupiti sa osobom (bliski rod), koja po svojim postupcima nema zdrav razum i odbija svaki vid lijecenja
lijecenje Ku’ranom ili medicinom, ne izvrsava nijednu Allahovu naredbu, psuje Allaha i Allahovu knjigu i vrijedja one koji se pokoravaju, opasna je po okolinu, napada na ljude i objekte; da li pomoci takvu osobu ako treba za hranu ili smjestaj do neke pomoci od Allaha azze ve dzelle?

Da vas Allah azze ve dzelle nagradi svakim dobrom.

Esselamu alejkum!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Preporucujem odlazak strucnom ljekaru, kako bi se ustanovio stvarni uzrok takvoga ponasanja, pa makar bliznji trebali upotrijebiti silu i grubost, za dobrobit te osobe. Ukoliko se neko pretvara i zeli da prevarom drugih na sebe skrene paznju drugih, tada mu ne treba pomagati, jer je prevarant.

Pokusajte s pustanjem ucenja kur’ana u blizini te osobe. Ukoliko bude odbijao ili agresivno se ponasao kada cuje ucenje sura*El-Bekare I Alu-Imran* posebno, znajte da mu je potrebna pomoc onoga koji poznaje lijecenje kur’anom.

To psovanje moze biti od strane dzinna koji se nalazi u covjeku, tako da to ne bi bio stvarni govor doticne osobe. Dok se ne ustanovi stvarni razlog, nemojte mu luksuz pruzati i obezbjedjivati, ali hranu I pice mu obezbjedite. Allah je njemu propisao nafaku, a I onoga ko ce mu je obezbjediti. Bolje je da to budete Vi, clanovi famelije, kako ne bi hodao po selu ili gradu, pa na nedolican nacin to sebi obezbjedjivao.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta