Odgovori

Je li dozvoljeno slaviti rođendane?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selamalejkum ve rahmetulahi ve bereketuhu!

Imam da postavim dva pitanja pa inshallah mozetemi dati odgovor na ta pitanja.

Kao prvo hocu da znam dali je dozvoljeno primiti poklone i slaviti rodzendene svojoj djeci ili porodici prema sheriatu.

Odgovor:

Nije dozvoljeno proslavljati djecije rodjendane, jer ispravne generacije prije nas nisu to praktikovale. Da je to bilo od sunneta i prakse, sigurno bi nam bilo pojasnjeno. U tu svrhu nije dozvoljeno niti kupovati niti primati poklone.

Duzni smo upoznati nase prijatelje o tome i usmjeriti ih da uzmu kakvu korisnu knjigu i procitaju ili cd sa korisnim sadrzajem. Poslanik a.s. rekao je: “Onaj ko uvede u vjeru nesto sto nije njen sastavni dio,to mu se odbija.”

A Allah najbolje zna!

Pitanje:

Imam jednog rodzaka koji pije Alkohol, kocka se i radi druge stvari sto se kose sa vjerom pa zato bi htio da znam da li ili kako mogu da pomognem svome rodzaku da savlada u tome stajna i da ne radi te stvari, da ga uputi Allah na pravi put.

Es selamunalejkum ve rahmetulahi ve bereketuhu!

Odgovor:

Probaj ga u stanju trezvenosti pozvati u prirodu, neka razgleda njene ljepote, pa ga upitaj dal je moguce da sve funkcionise po savrsenom redu i rasporedu, bez nekoga ko to uredjuje??

Pokloni mu cd sa korisnim predavanjima ili knjigu poput el iman, ili zapecaceni dzennetski napitak i poruci mu da “Nikako ne slusa taj cd ili neka ne otvara doticnu knjigu.” Mozda ova metoda zainteresuje tvoga rodjaka, pa ce cisto iz radoznalosti ili da tebi dokaze svoju hrabrost i odvaznost, uspije dokuciti koju korisnu recenicu.

Na kraju ne zaboravi da je Allah taj koji upucuje koga zeli, a ostavlja u zabludi onoga koga zeli. Uputi iskrenu dovu Allahu da mu olaksa i skine koprenu sa njegovih ociju i srca.

Allah je uistinu Mocan i Kadar to uciniti!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta