Odgovori

Je li dozvoljeno baviti se boksom?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

<strongPitanje:

Es selamun aleykum braco!

Da li je u islamu dozvoljen box kao sport ili kao hobi, i da li je dozvoljeno preko boxa uvlaciti mlade muslimane u pokornosti Allahu dz.s.? Sve u svemu, koji je islamski stav o boxu?

Allah vas nagradio i hvala vam unaprijed!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Poznato je pravno pravilo da je dozvoljeno baviti se (pa i profesionalno) onim što je dozvoljeno, osim onoga što je izuzeto jasnim dokazom. Islam dozvoljava bavljenje sportom. Allahov Poslanik, s.a.v.s., poticao je ashabe, r.a., da prakticiraju neke sportove i vježbe koje pomažu da tijelo ostane u formi, pod uvjetom da to ne nanosi štetu.

Što se tiče boksa, dozvoljen je ako je u sferi hobija i ako se trenira neudaranjem u ljudske mete (tj. šakama se udara vreća predviđena za to, a ne ljudsko biće).

Profesionalno bavljenje boksom, a posebno onim u kojem se ne koristi zaštitna oprema i u kojem se protivnik želi povrijediti, sport je koji se suprotstavlja temeljnim načelima islama, od kojih su zabrana nanošenja štete i imperativ prevencije, uklanjanja štete i njenih posljedica. Islam poziva humanosti, a zabranjuje nanošenje ozljeda.

Boks kao profesija nije dozvoljen, jer dovodi do ozljeda i nosi sa sobom rizik da protivnika učini invalidom, ili ga ubije. Islam nikada ne dozvoljava nanošenje štete osobi, bez obzira radilo se o muslimanu ili nemuslimanu. Pravno pravilo glasi: „Nema činjenja štete, niti se na štetu uzvraća činjenjem štete!“

Boks uključuje direktne udarce u glavu i lice, a Islam to zabranjuje, na osnovu hadisa Allahovog Poslanika, s.a.v.s.: „Ako se neko od vas tuče s nekim (u drugoj verziji: udara nekog), neka ga ne udara u lice!“ (Buharija i Muslim)

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta