Odgovori

Pitanje u vezi kamate

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum,

Moje pitanje se tice kamate (riba’). Da li je haram uzeti kreditnu karticu, npr. Eurocard, kod koje je placanje na principu:

1) Roba se kupi npr. 7. maja i plati se kreditnom karticom na licu mjesta.

2) Placa se tek kad Eurocard posalje mjesecnu fakturu na kucnu adresu, npr. 20. maja sa naznacenim rokom placanja do 31. maja (dakle kao sto se placa i struja, kirija ili telefon)

3) Kupac, imalac Eurokartice, plati svoju fakturu na vrijeme, npr. 22. maja.

Da li se ovaj period od trenutka kupovine robe (7. maja) do trenutka kad kupac plati robu (22. maja) racuna kao riba’?

Mislim da je princip da Eurocard plati racun prodavnici ODMAH, ali naplati od imaoca kartice mejsecnom fakturom (KASNIJE). Mislim da ovakve kompanije kao Eurocard posluju tako sto neki ljudi ne mogu platiti svoje fakture na vrijeme, i onda im Eurocard (ili ostale kreditne kompanije) navale DEBELU kamatu (u ovom primjeru, to bi bilo ako bi kupac platio racun nakom krajnjeg roka placanja fakture, npr. 15. juna.

Citav ovaj princip poslovanja mi se cini sumnjivim, ali zelim provjeriti sa nekim ko ima znanje, da si ne bih zabranila nesto sto je Allah mozda dopustio (znam da postoje razni nacini dozvoljenog placanja, ali ne smijem sama ususidti se odluciti koji je kad primjenjiv).

Da vas Allah nagradi na odgovoru.

We alejkumu selam!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Ukoliko doticna firma koja ti cini tu uslugu, ne naplacuje svoje kesiranje firmi od koje si nesto pazarila, onda nema smetnje u tome da ti na kraju mjeseca isplatis svoje dugove ili da oni sa tvoga konta preko kartice koju posjedujes, skinu dio novca koji su potrosili na tebe.

Ako u konacnom mjesecnom obracunu zaracunavaju dodatnu kamatnu stopu, onda nije dozvoljeno da koristis usluge te firme, jer se radi o ocitoj kamati, koja je islamom zabranjena.

Nekada pojedine jace banke, cine te usluge svojim komintentima, kako bi ih zadrzale kod sebe, pa im omoguce da trose gorivo i tankaju tokom mjeseca gorivo, a onda na kraju mjeseca taj iznos naplate ili sa konta ili da korisnik usluge licno donese ili uplati banci iznos novca koji je duzan, a utrosio ga je u proteklom period.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta