Odgovori

Je li dozvoljeno ubrzati namaz?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

<Pitanje:

Cijenjeni brate, moje pitanje se odnosi na namaz. Ja zivim sama na zapadu tako kao sto vam je poznato kakve su ovamo situacije u vezi Islama, ali nakon dugog boravka ovdje ipak sam pronasla pravi put, put u Islam uz Allahovu pomoc.

Medutim posto sam sama i primorena sam da sama za sebe zaradujem jer ja nemam pomoci ni od koga, radim u jednoj firmi gdje nema nista sto je Haram da se radi osim sto rade i muskarci tu, mada ja nemama toliko posla sa njima, svako ima svoj poso,j edino ako postoje neka pitanja ili mi je potrebna pomoc pa ih zamolim da mi pomognu, sto vecinom iskoristavam da mi pomognu nasa braca muslimani.

Medutim, izmedu ostalog moj sef nije uopste zadovoljan stime sto sam se pokrila i tako radim cak i okrece glavu od mene, sto mene to bas i neinteresuje ja Volim Allaha swt i njemu se klanjam i radosna sam sto me je uputio na pravi put, pa tako imam problema i sa namazom.

Ja se krijem da bih klanjala namaz i kad klanjam, klanjam ga malo brze da me nebih neko vidio od njih jer to je razlog njima da mi daju otkaz, a nekad i nemogu na vrijeme zato sto se vrijeme ne poklapa sa pausama tako da moram sacekati do nam bude pausa pa da bih mogla klanjati, pa je moje pitanje:

Da li ce moji namazi biti primljeni kod Allaha swt iako to malo ubrzam( tj ja zavrsim namaz samo malo brze ucim)?

Da Vas Allah nagradi, selam ‘alejkum!

Odgovor:

We alejkumusSelam,

Znaj sestro da je namaz stub vjere islama. Kao i drugi ibadeti, duzni smo ga u potpunosti obavljati. Djela se cjene i vrednuju prema namjeri, pa ce svako od nas imati udio prema nijjetu u nagradi ili kazni za postupak. Kaze se u predajama o namazu, da ce doci covjek na Sudnji dan, a od namaza nece nista naci do sedzdu. Drugi ce doci pa nece zateci od namaza do rukuu. Treci ce doci pa ce zateci od namaza samo kijam. Razlog tome jeste nepravilno obavljen ostatak doticnoga ibadeta.

Skrusenost i iskrenost su temelji svih nasih djela. Allahu je potrebna nasa pokornost, kako bi nas iskusao jedne drugima, ko ce od nas bolje postupati. “Bolji” postupak protumacio je Fudajl ibn Ijjad kao djelo koje u sebi treba sadrzati dva uvjeta kako bi bilo primljeno kod Allaha. To su iskrenost i ispravnost, tj. samo djela radi Allaha ucinjena i po receptu I uputi Poslanika a.s. ce biti primljena.

Dovi Allahu da ti oprosti za tu zurbu, i dovi da ti olaksa kako bi nasla pogodnije radno mjesto, gdje bi poslodavac uz duzno postivanje dozvolio ti da na miru upraznjavas i praktikujes vjerske slobode.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta