Odgovori

Otac koji brani kćerki da se uda zato što je momak sa sela

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Imam jedno pitanje, vezano za brak…

Upoznala sam jednoga brata, sa kojim sam u kontaktu vec godinu dana, i nas je nijet inshAllah da sklopimo brak sto brze. Mi taj brak nemozemo da sklopimo, jer moj babo, koji je vjernik elhamdullilah, on je protiv toga braka i nedozvoljava mi.

A razlog tome je sto je taj brat inace sa sela, a babo bi volio/zahtjeva da je iz istog kraja kao sto sam i ja tj. iz Banja Luke. A da spomenem da mi zivimo u inostranstvu.

Ja tu zelim da cujem vase misljenje i vas savjet i dali je sa islamskog gledista dozvoljeno da meni sprijecava takav brak.

Barak Allahu fik.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Ukoliko je jedina zamjerka tvoga oca to sto je momak sa sela, onda nije u pravu. Ako je saznao jos neke negativne osobine, radi kojih brani vasu vezu, onda treba kao vjernik da dadne prioritet poboznim proscima, a ne onima koji su bogati ili lijepi.

Podsjeti svoga oca da ni on nije poznavao odakle ce ozeniti tvoju majku, ali Allahovom odredbom ipak ju je ozenio.

S druge strane, najbolje je odabrati sebi osobu koja ima iste ili slicne osobine koje se nalaze pri partneru. Znajte da se od ljubavi, ljepote niti porijekla zivjeti ne moze. Allah je taj koji daje Opskrbu, ali se moraju poduzeti koraci kako bi se zasluzila ta nafaka.

Nemojte prizivati Allahovu srdzbu na sebe nedozvoljenim i nepromisljenim postupcima, ukoliko zelite srecu, uspjeh i obostrano zadovoljstvo oba svijeta.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta