Odgovori

Hadis o “vrisku” koji će se desiti u sredini mjeseca ramazana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Es Selamu alejkum

Prijateljica mi je poslala jedan hadis, te me pitala koliko znam o tome što se spominje u hadisu. Pošto ne znam, voljela bih da mi Vi objasnite, ukoliko znate.:

‘Nuaim prenosi od Abdullaha ibn Masuda da je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve seleme, rekao:”Kada bude vrisak(sayhah) u Ramazanu, u Ševalu će biti krvoproliće, i plemena će formirati grupe u Zul Kade-u ,i krv će se proliti u Zul Hidžetu, a u Muharemu…!Šta ce se desiti u Muharemu?
Pitajući ga tri puta,”Zaista, zaista! Ljudi ce biti poubijani u velikom masakru”.
Upitali smo ga: Šta je “vrisak”, Allahov Poslaniče? On je odgovorio:
– To će se desiti u sredini mjeseca Ramazana, u petak ujutru.
– To će biti u mjesecu Ramazana koji ce početi u petak navecer.
– Desit će se udar koji će probuditi one koji su spavali, i izvesti će mlade žene iz svojih soba, u petak uveče u godini punoj zemljotresa i velike hladnoće.

Odgovor:

Ve alejkumu selam.

Prethodno spomenuti hadis bilježi Nuejm ibn Hammad u knjizi „Fiten“ od Ibn Mesuda, r.a., a u senedu(lancu prenosilaca) hadisa nalazi se Ibn Helia koji je slab ravija jer je pomiješao između svojih haida nakon što su mu izgorjele knjige. Također se u senedu hadisa nalazi Abdul-Vehab ibn Husejn koji je nepoznat ravija kao što su to rekli Hakim i Ibn Hadžer, također se u senedu hadisa nalazi Muhammed ibn Sabit Benani koji se smatra od slabi ravija kod Ibn Hibbana i Ibn Adija i od ravija o kojima su govorili muhaddisi. Također se u senedu hadisa nalazi Haris E`avar Hemdani koji je od lažljivaca kao što su rekli Še`abi i Ebu Hatim i Ibn Medini, i rekao je Ebu Zur`a: „Njegovi hadisi se ne uzimaju za dokaz“. Pojedini muhaddisi smatrali su ga prihvatljivim u predaji od Alije, r.a., dok ovaj hadis nije od predaje od Alije, r.a., već ga prenosi Ibn Mesud, r.a.

Shodno prethodno spomenutom hadis nije validan kao dokaz.

Allah najbolje zna
Mr.Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta