Odgovori

Šta uraditi sa kamatnim novcem (u bankama)?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Da li osoba koja drzi pare na banci (jer joj je to najsigurniji nacin da zastiti svoj imetak na zapadu) i od banke dobija kamatu na taj novac, da li moze da za tu kamatu kupi neki poklon i nekome ga da ili da udijeli kao sadaku ne ocekujuci nagradu za to ili da nesto drugo uradi sa tim parama sto ce pomoci drugome, a pri tome da od tih para ne uzme nista za sebe?

Da li je ovakav nacin cinjenja sa kamatom ispravan i ako nije, sta je najbolje da uradi sa tim parama, kako ih ne bi zadrzavao kod sebe?

ODGOVOR:

Mnoge banke imaju sanducice u kojima mozes pohraniti razlicite vrste dragocijenosti. Ako vec se bojis za svoj imetak onda sebi zakupi jedan od tih sanducica pohrani u njega sto zelis i placaj banci usluge cuvanja i odrzavanja istoga. Na taj nacin ces placati uslugu kao bilo koju uslugu.

Sto se tice nekog dodatnoga osiguranja na taj nova cod pozara i sl. to nije dozvoljeno jer Allah ako bude zelio moze na razlicite nacine da unisti taj imetak. Sve se svodi na pretpostavci “Ako nesto bude”, “ili slucajem kojim ako se nesto desi”. Udijeli taj visak novca kao sadaku ne ocekujuci nagradu za to ili tim parama pomozi drugoga, a od tih para ne ostavljaj nista za sebe.

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta