Odgovori

Kako postupiti kada imam pogriješi u namazu?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Kada klanjam za imamom i on pogrijesi (npr. preskoci sjedenje poslije drugog rekata) da li ja da sjednem i upozorim ga da se vrati rijecima subhanallah ili da i ja idem za njim bez da uradim sjedenje?

Ako ja sjednem i on se brzo vrati na sjedenje i onda dalje nastavi sa namazom da li i ja moram ciniti sehvi sedzdu za imamom na kraju namaza zbog te greske ili cu ja predati selam a on sam da uradi sehvi sedzdu (naravno ovo zadnje pitanje se odnosi ako je ovakav moj postupak upozoravanja ispravan)?

ODGOVOR:

Ako je imam upozoren na vrijeme, pa samo krene da ustane na slijedeci rekat, ali nije ispravio u potpunosti koljena, ima mogucnost da se vrati i da bez obnavljanja, privede namaz kraju. U suprotnom ako ili iz neznanja ili brzine ustane, onda si duzna da ga slijedis, jer je on postavljen kao predvodnik dzemata. Na kraju namaza se cini sehvi sedzda. Ona moze biti uradjena ili prije ili poslije selama, i jedna i druga verzija su ispravne.

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta