Odgovori

U kojim situacijama je dobro učiti istihara dovu?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Sellam! Interesuje me Istihare dova. Cuo sam da je tu dovu dobro prouciti u raznim situacijama, pa me interesuje konkretno u kojim? I ako mozete da mi posaljete tekst te dove, Unparijed zahvalan.

Odgovor:

Ve alejkesSelam,

Istihara dova se uci kada zelimo bilo koju bitnu odluku da donesemo u nasem privatnom ili poslovnom zivotu.
Klanjaju se dva rekjata nafile namaza, u bilo koje doba dana ili noci, a nakon toga se uci dova koja glasi:

“Allahumme inni estehiruke bi ‘ilmike, ve estakdiruke bi kudretike ve es‘eluke min fadlike-l-‘azimi, fe inneke takdiru ve la akdiru, ve t’aleme la e’alemu, ve Ente ‘ Allamu-l-gujubi.Allahumme in kunte t’alemu enne haze-l-emre ( imenovati o cemu se radi), hajrun li fi dini ve ma’ aši ve ‘akibeti emri, fa-kdirhu li ve jessirhu li, summe barik li fihi, ve in kunte ta’ lemu enne haze-l-emre šerrun li fi dini ve me’ aši ve akibeti emri, fasrifhu
anni, va-srifni anhu va-kdir lije-l-hajre hajsu kane, summe-rdini bihi”

– Prenosi Džabir, sin Abdullahov, r.a.: “Allahov Poslanik, sallallahu `alejhi we sellem , poučavao nas je istihari – namazu za svaku priliku, kao što nas je poučavao suretima iz Kur’ana: Ako vas pritisnu kakve brige, klanjajte dva rekata istihare / neobaveznog namaza/ zatim proučite dovu:

Allahu, Tebe pitam za odgovor (rješenje) pomoću Tvog znanja, i od Tebe pomoć tražim pomoću Tvoje
pomoći; Molim Te za Tvoju veliku dobrotu, jer Ti to možeš, a ja ne mogu, i jer Ti to znaš, a ja ne znam. Ti si Jedini znalac tajnog. Allahu, ( ako je iz Tvog znanja ) ovo dobro po mene, moju vjeru i moj život, i moju smrt ( imenovati o čemu se radi ), ili reci: za ono što ću odmah ili kasnije doživjeti, omogući da se dogodi, i olakšaj mi,zatim me blagoslovi tim. A ako će u ovome (djelu, događaju) biti zlo po mene, vjeru moju, i život i smrt moju, otkloni ga od mene i mene sačuvaj od njega. Učini mi u tome dobro po mene – kako god da bude, zatim me učini zadovoljnim time.”
( Buharijj )

– Nece se kajati onaj koji od Allaha rješenje traži i onaj ko se posavjetuje sa iskrenim vjernicima, te na neki način svoj slučaj učini sebi jasnim. Allah je, u tom smislu, kazao: “Posavjetuj se s njima u djelima (dunjalučkim), a kada se odluciš, pouzdaj se tada u Allaha.” ( Kur’an 3:159 )

A Allah upućuje na najispravnije rješenje!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta