Tekstovi

4 duhovna alata za borbu protiv visoke tjeskobe i stresa

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Čini se kao da je visoka anksioznost nešto što se gotovo podrazumijeva u životu u modernim vremenima. Većina nas je u stanju pojačanog i dugotrajnog stresa i tjeskobe, a ne možemo sve to podnijeti bez da se odrazi na nama. Pa kako se mi kao muslimani možemo nositi sa time? Što se može učiniti kada je realnost da živimo u svijetu u kojem se događaju loše stvari, a mi se moramo suočiti sa tim činjenicama? Hrpa je marketinških trikova kojima nas pokušavaju odvojiti od vjere u Allaha, oslonca na Njega…žele nas potaknuti da gledamo određene vijesti ili nam prodaju određeni politički stav, nameću mišljenja i ideje…

Nevjerojatna stvar kod islama je to što on potvrđuje surovost stvarnosti, ali istovremeno nam daje utjehu u vezi s njom. Uči nas ravnoteži između vezanja naše deve—ili suočavanja s problemima direktno—i pouzdanja u Allaha—ili ne opsjednutosti onim što ne možemo kontrolirati.

Postoji mnogo načina da se nosite sa tjeskobom i stresom unutar islamskog okvira. Evo četiri koja provjereno imaju efekta na smanjenje stresa i tjeskobe:

1- Shvatite patnju

Razmišljajte o svojim teškoćama tj. iskušenjima kao o blagoslovima „pod maskom“. Gledanje svakodnevnih izvješća o užasavajućoj nepravdi, političnim preokretima, nesrećama, pljačkama, poplavama, požarima i sl. može svaku zdravu osobu dovesti do tjeskobnog stanja. No potrebno je da shvatimo da patnja ima svoju ulogu u ovom svijetu. Kada ste zadnji put sreli ili čuli za nekoga s mudrošću i mirom koji se nikada nije borio ili radio za bilo što? Kada ste zadnji put sreli ili čuli za nekoga nezahvalnog i bezglavog koji se nikada nije borio niti radio ni za što?

Oni koji su postigli mudrost i mir često su oni koji su prošli patnju i iskušenja, no umjesto da potonu u tome, oni su ih koristili su ga kao alat za učenje, rast i postizanje velikih promjena. To znači da ako se suočavamo s patnjom s mudrošću, možemo je vidjeti jednostavno kao priliku.

2- Fokusiranje na druge

Jednom kada shvatimo da patnja postoji u svijetu s razlogom, te da nismo jedini koji prolaze iskušenja, možemo je početi doživljavati kao ponudu za posao. Uzvišeni Allah nas je odredio da budemo moralni agenti na ovom svijetu, da budemo aktivisti ka boljitku društva.

Od Ebu Seida el-Hudrija, radijallahu anhu, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: Ko od vas vidi ružno djelo, neka ga promijeni svojom rukom, a ako to nije u mogućnosti, onda svojim jezikom, a ako ni to nije u mogućnosti, onda (neka osudi) svojim srcem, a to je najslabiji stepen imana.” (Muslim)

Filantropija je fantastičan lijek protiv tjeskobe i stresa, čak i ako su ta tjeskoba i stres povezani s našim osobnim životima. Volontiranje i davanje drugima omogućuje nam da stvari stavimo u perspektivu. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem nas je podučio da ne gledamo one koji imaju više od nas, već one koji imaju manje, kako ne bi smo smatrali da su Allahove blagodati u našim životima beznačajne.

Razumijevanje i pomoć u ublažavanju nevolja onih koji imaju manje od nas, kada se radi u tandemu, može ublažiti tjeskobu i stres dopuštajući nam da se osjećamo kao da smo učinili svoj dio i znajući da ćemo biti nagrađeni bez obzira na ishod.

3– Poznavanje Allaha

Slično tome, razumijevanje da postoji Uzvišeni Allah koji je viša sila koja kontrolira svemir i sve u njemu, nudi utjehu nekome tko se osjeća pod stresom zbog naše ograničene kontrole. Allah kaže u Kur’anu: Zar ne znaju da je Allah – koji je nebesa i Zemlju stvorio i koji nije, stvarajući ih, iznemogao – kadar da oživi mrtve? Jeste, On sve može. (El-Ahkaf, 33.)

Ovo je nevjerojatna ravnoteža koju nam islam pruža. Činimo ono što možemo od naših napora i osjećamo se zadovoljni znajući da su rezultati naših napora od Allaha. I ne možemo učiniti da se stvari dogode ako one nisu Allahov plan i ne bismo trebali osjećati nikakvu tjeskobu ili bol u srcu ako plan koji imamo ne uspije, jer je plan koji Allah za nas ima zasigurno najbolji plan za nas. Ako je naš dio ili trud uložen, možemo se osloboditi tjeskobe i prepustiti Bogu da radi svoj posao. Čak i ako u određenom trenutku ne možemo vidjeti Božju mudrost u Njegovom planu, znamo iz Kur’ana da je Allah Onaj Koji najbolje planira.

4- Održavanje islamske rutine

Stvaranje rutine dugo je bio savjet medicinskih struka u borbi protiv stresa i tjeskobe. Ali mnogo duža od toga je Allahova uputa: Pomozite sebi strpljenjem i molitvom, a to je, zaista, teško, osim poslušnima, koji su uvjereni da će pred Gospodara svoga stati i da će se Njemu vratiti.“ (El-Bekare, 45.-46.)

Rutina od pet dnevnih namaza koju je Allah naredio da uspostavimo je najbolja rutina. To su uporišne točke u našem danu gdje ostavljamo sav stres i tjeskobu iza sebe i predajemo se Allahu, našem Stvoritelju, Onome koji svim stvarima upravlja.

Izvor: www.aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta