Tekstovi

Ako želiš biti sretan… (za one koji su na iskušenjima)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

 ✍️Budi zadovoljan sa onim što ti je Allah odredio ma kako ti se iskušenje činilo teškim, velikim, gorkim, jer: “Ti ne znaš, možda Allah nakon toga da bolju priliku!” (Et-Talak, 1)

✍️Svakog trena budi svjestan riječi svoga Gospodara: “Vi možda nešto prezirete, a Allah baš u tome da ogromno dobro!” (En-Nisa, 19)

🌹Možda se tvoja ženidba odgodi, tvoj posao, izliječenje i mnogo šta drugo, ali znaj da se tvoja nagrada neće odgoditi! Znaj da ćeš sigurno biti nagrađen za svoje strpljenje i onoliko koliko budeš strpljiv, toliko ćeš poslije i biti radostan.

🌹 ✍️Ne zaboravljaj: “Pa, doista je s tegobom i olakšica! Doista je s tegobom i olakšica!” (Eš-Šerh, 5-6)

✍️Znaj da se do uspjeha i sreće, a naročito ahiretske, ne može doći osim putem strpljenja. Na tom putu mora se mnogo biti strpljiv. Džehennem je prekriven strastima a Džennet je prekriven iskušenjima. Zato budi strpljiv i očekuj dobro svoga Gospodara. On je rekao: “A ako se strpite, pa doista dobro pripada strpljivima!” (En-Nahl, 126)

✍️Bolest, siromaštvo, dugovi … Zemlja ti postaje tijesna. Strpi se, ne očajavaj. Budi ubjeđen da što su iskušenja veća, to je izlaz bliži.

🌹 🖋️Prisjeti se Ejjuba, alejhis-selam, kako ga je Svevišnji Allah iskušao bolešću osamnaest godina, nakon čega mu je podario izliječenje i nadomjestio sve što je tokom tih godina izgubio. Kako se ponašao Ejjub, alejhis-selam, u tih osamnaest godina. Svevišnji Allah kaže: “Mi smo ga našli strpljivim!” (Sad, 44)📌

🖋️Prisjeti se Ja‘kuba, alejhis-selam, kad je izgubio Jusufa, pa drugog sina Benjamina. Nije govorio osim: “Lijepo strpljenje!” (Jusuf, 82)

🌹Nakon iskušenja i strpljenja u njima, svima je pripao lijep završetak.🌹

✍️Zato je Omer, radijallahu anh, i rekao: “Shvatili smo da su najljepši trenuci našeg života bili upravo oni koji su bili ispunjeni strpljenjem.”💌

Dr Hajrudin Ahmetović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta