Odgovori

Kako da postupi musliman sa kršćankom koja želi primiti Islam?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Sellam Aleykum,

Kakav je stav Serijeta prema muskarcu koji bi se ozenio sa Krscankom, pogotovo ako ta zena izgovori Sehadet (vjerovanje u Allaha i Bozijeg poslanika Muhameda A.s) ali nije u potpunosti rascistila sa svojom vjerom (zbog straha kako ce reagirat njena porodica). Dali da joj i dalje objasnjavam Islamsko ucenje ili da je napustim?

Ona prije mene nije imala doticaj sa Islamom i otkako je ucim o Islamu ona sve vise prihvata Islam kao svoju religiju.. Neka vas Allah Dz.s nagradi na trudu..

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Posto ta osoba nije tvoja zakonita zena, najprije s te strane treba da znas da nije ti dozvoljeno osamljivanje sa istom, niti poducavanje islamu ili kuranu. Mozes je usmjeriti na literature, audio ili dvd zapise korisnoga sadrzaja, kao I na skupinu poboznih djevojaka ili zena koje bi joj prenosile rijeci Poslanice.

Prvenstveno je trebas posavjetovati da u islamu se ne trebamo niti smijemo bojati ljudi, koji su Allahova stvorenja poput nas. Ne mogu sebi nikakvu korist pribaviti niti stetu uklonuti bez Allahovoga znanja I dozvole.

Ako je iskrena u nakakni da prihvati islam I bude muslimanka, neka se pripremi za zrtvu, jer je Dzennet je prekriven musibetima I poteskocama na ovom svijetu. Uzviseni Allah nam je objavio u Suri 9 [At-Tewba (Pokajanje)], Ajet 24:

“Reci: “Ako su vam očevi vaši, i sinovi vaši, i braća vaša, i žene vaše, i rod vaš, i imanja vaša koja ste stekli, i trgovačka roba za koju strahujete da prođe neće imati, i kuće vaše u kojima se prijatno osjećate – miliji od Allaha i Njegova Posalnika i od borbe na Njegovom putu, onda pričekajte dok Allah Svoju odluku ne donese. A Allah grešnicima neće ukazati na pravi put.”

Putem iskrene dove, oslonca na Allaha I cvrste odlucnosti, Allah ce sigurno potpomoci je u ostvarenju nakana. Kada stupite u brak I javno ga objelodanite, poducaji je I dan I noc propisima vjere. Do tada se strpite dok doticna odabranica ne odluci sta ce I kako.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta