Odgovori

Šerijatske kazne

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

We Esselam alejkum evo jedno pitanje.

Citajuci novine ponajvise u medijma citam dogadjanja koja se dogadjaju u svijetu. I sad cesto medjuostalog se nadje neka vijest iz Irana o izvrsenjima smrtnih kazni.S vako malo pisu o Iranu recimo: “preljubnici osudjeni na smrtnu kaznu” Covjek znaci koji prevari zenu biva zakopan u pijesak do pasa i gadja se kamenjem dok neumre, a zene budu zakopane do vrata i zatim takodjer gadjane. Znaci smrtnu kaznu dobivaju zbog prevare svoga muza ili zene i na taj nacin se izvodi smrtna kazna sto mi nekako cini se zastrasujuce.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Cinilo se ili ne, ali je to efikasna metoda koja ima uporiste u vjerskim propisima.

Pitanje:

Takodjer sam procitao jednom da je osmogodisnjem djecaku iz Irana samljevena lijeva ruka zbog toga sto je ukrao kruh iz pekare. Ruka mu je samljevena i bez funkcija ostala tako sto mu je za kaznu presao sleper kamion preko ruke.

Odgovor:

Prelazak slepera preko ruke nije propisan serijatom kao kaznom, ali ostaje kazna za kradju odsijecanje ruke u predjelu sake, kako bi bila opomena onima koji namjeravaju to u buducnosti uciniti.

Pitanje:

Puno se pise o tome i tim cudnim kaznama koji se mogu izvrsavati na vise nacina cak sam gledao video ne svojom voljom jer nisam znao o cemu se radi kada jednom muslimanu pred oko 1000 ljudi sabljom sijecu penis na pola jer je ucinio blud. Zanima me jeli to propisano od Muhameda s.w.s da se cini i dali je uistinu tako u iranu ili se radi o medijskoj sminci u slucaju napada na Iran da narod kao nezali toliko taj rat ili slicno.

Meni je poznato da se u Arabiji neke smrtne kazne izvrsavaju ali za ovakvo nesto nemam misljenje. U svakom slucaju ako je to poslanik prepisao ja cu postovati pa vas molim da mi odgovorite na ovo pitanje da nebih i dalje bio u zabludi..

Odgovor:

Za blud je propisano bicevanje, jer samim odstranjivanjem spolnoga organa koji je skriven ne bi se postigao efekat opominjanja drugih. Radi toga sto je cijelo tijelo ucestvovalo u zadovoljavanju licnih strasti, zato se cijelo tijelo kaznjava bicevanjem. S druge strane vidimo da je za kradju propisano odsijecanje ruke, jer opet insane ostane druga ruka kojom moze privrjedjivati.

Pitanje:

Kao i o tome da li su iranci i irakcani muslimani kako od njih je Muhamed s.a.w.s zahtijevao da budu…Ja se nadam da su pitanja razumna i ocekujem vas odgovor bas kao i uvjek..Lijep sellam.

Odgovor:

Allah subhaneh je pocastio arape time sto je izmedju njih odabrao Poslanika a.s. da bude opominjac I svjetlo drugim ljudima do Sudnjega dana. To sto je neko rodjeni Mekkelija ili Medinjanin ili Iracanin, ne treba da znaci da je Allahu drazi I blizi. O tome nas kuran obavjestava ajetom “najcasnije mjesto kod Allaha pripada bogobojaznima.”

STARA narodna poslovica kaze: “U svakom zitu ima kukolja. Tako je stanje i medju narodima. Ima ih koji su pravilno razumjeli vjeru pa se pridrzavaju vise I onih koji su slabije razumjeli vjerske postulate, pa lutaju tminama neznanja I povode se za svakim I svacim bez jasnog dokaza.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta