Odgovori

Tokom posta imam velike probleme sa glavoboljom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Es-selamu alejkum, Tokom posta imam velike probleme sa glavoboljom. Preko dana sve bude u redu medjutim oko 5-6 h me uhvati velika glavobolja, da neznam ni zasta oko sebe, povracam i kao da imam groznicu. Tako me drzi sve do ifatara i kada se iftarim ostaje mi osjecaj malaksavosti i samo lezim/spavam. Niti mogu da ustanem da jedem niti mogu da posluzim svoje ukucane. Pa se pitam dali mi je dozvoljeno kad me uhvati glavobolja i povracanje da prekinem post ili da ipak nastavim postiti nadajuci se nagradi Allah Uzvisenog. Unaprijed vam hvala na odgovoru.

Odgovor: Ve alejkumu selam! Kada budes u tako teskom stanju prekini post, i naknadno ga isposti, jer vjera islam nije dosla sa propisima koji ce otezati vjernicima zivot na ovom prolaznom svijetu.A ko bi se desilo da duzi vremenski period ne budes u stanju da napostis propustane dane, onda nahrani siromaha za svaki propustani dan obrokom kojim bi sebe nahranila tokom ramazana ili u novcanoj protuvrijednosti udijeli novca za organizaciju iftara. A Allah najbolje zna!

 Jasmin Djanan, prof.

______________________________

Kako izbjeći glavobolju tokom ramazana?

Glavobolja se pojavljuje kod mnogih postača tokom mjeseca ramazana, a neki od razloga su hipoglikemija (nedostatak šećera), nedostatak kofeina, promjene u ciklusu spavanja, te stres uzrokovan samim postom.

U prospektivnoj studiji izvedenoj u periodu od četiri mjeseca pri University of Malaya (dva mjeseca prije ramazana, te mjesec ramazan i jedan mjesec poslije), 83 osobe (1/3 žena) u starosnoj dobi od 18 do 47 godina je dat dnevnik u kojem su zapisivali informacije o glavobolji, odnosno nedostatku iste za određeni dan. Pomoću Chronic Pain Gradea, odnosno skale za kvantificiranje boli, nakon svakog mjeseca se kvantificirala težina boli.

Početak glavobolje se najčešće dešava tokom popodneva ili predvečer prije iftara. Tokom ramazana je pojavljivanje glavobolje nešto učestalije. Oni koji su inače skloni dobivanju glavobolje tokom drugih dijelova godine, imaju više šanse da je dobiju i tokom ramazana. Njih 48% je osjetilo povećanje učestalosti glavobolje, dok 38% subjekta studija koji nemaju posebnu historiju glavobolja i migrena (tokom zadnjih 6 mjeseci), dožive glavobolje tokom mjeseca ramazana.

Kako izbjeći i uklonti glavobolju tokom Ramazana?

Dr. Elliot Shevel ističe da je nedostatak kofeina najčešći uzrok glavobolje tokom posta. Ovo se može izbjeći na način da osoba smanji konzumaciju kofeina u sedmicama prije ramazana. Također, savjetuje se da se tokom sehura popije jedna količina kafe.

Smanjen nivo šećera u krvi  (hipoglikemija) može također biti uzrok glavobolje kod mnogih ljudi. Ako se za sehur konzumira jelo koje je bogato šećerom, to može dovesti do naglog porasta šećera, ali i skorog pada koji prouzrokuje glavobolju. Konzumiranje obroka sa niskim sadržajem šećera može spriječiti glavobolju tokom dana.

Dehidracija je još jedan okidač glavobolje. Adekvatan unos tekućine tokom sehura može spriječiti istu. Ljudski mozak se sastoji od 75% vode, te je stoga vrlo osjetljiv na količinu vode koja mu je na raspolaganju. Kada mozak primjeti da je snabdijevanje vodom prenisko, počinje proizvodnja “histamina”. To je u suštini proces raspodijeljivanja dostupne vode u tijelu s ciljem da se spasi mozak u slučaju nedostatka vode na duže vrijeme. Histamini direktno uzrokuju bol i slabost, odnosno glavobolju i osjećaj nedostatka energije u tijelu.

“Oni koji doživljavaju glavobolje, također trebaju, koliko je to moguće, izbjegavati izloženost drugim okidačima glavobolje, kao što su stres, umor i nedostatak sna.”, navodi dr. Shevel. Također se preporučuje konzumacija preventivnih tableta i lijekova protiv glavobolje, a čije djelovanje je namijenjeno za preko 10 sati (na primjer Naproxen).

IslamBosna.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta