Odgovori

Pitanja o ramazanu, postu i drugim ibadetima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Neka vas Allah nagradi za trud koji ulazete u odrzavanju ove stranice. Jako je poucno i mnogo bitno za sve vjernike koji nemaju drugi izvor informacija.

Naime, moje pitanje se tice Iftara i Aksam-namaza.

Dali je poznata praksa Allahovog Poslanika, Muhammeda a.s. po pitanju mrsenja posta i klanjanja Aksam namaza. Dali treba prvo (eventualno najpre popiti vodu) klanjati Aksam namaz, pa onda jesti, ili treba prvo jesti, pa onda klanjati Aksam namaz?
Allah vas nagradio i pomogao vam u daljem radu.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Praksa Poslanika a.s. bila je da je najprije mrsio hurmom ako je imao pri ruci i za sofrom. Ako ne preporucio nam je da se iftarimo vodom jer je ona cista. Posto ne znamo kada ce nam melek smrti doci bolje je i pozeljnije klanjati namaz u njegovo prvo vrijeme, a potom vecerati. Samim time kada se najedemo teze nam biva skoncentrisati se i pregibati u namazu.Ako bi uzeo nekoliko zalogaja da ti drze kicmu uspravnom u namazu pa onda klanjao nema smetnje insaAllah.

Neka Uzviseni Allah i vas nagradi i pomogne vamna putu sticanja znanja, Allahumme amin!

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Imam dva pitanja:

– Da li se kvari post ako zena ode kod ginekologa na ultra zvucni pregled? Pregled je izvrsen od strane zenske osobe a podrazumjeva da se sprava stavi u zenski polni organ kako bi se stanje unutrice pokazalo na monitoru,

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Odlazak doktoru ginekologu u ramazanu, ne kvari post. Bitno je odabrati po mogucnosti ljekara koji je pouzdan koji nece javno iznositi detalje pregleda koje obavlja.

– Kada se klanja jacija pa nakon toga teravija u dzematu, da li se preporucuje da se klanjaju i vitri zajedno sa dzematom ili je svejedno, klanjao covjek u dzematu za imamom ili sam kod kuce? Kako je bolje? Hvala unaprijed/esselamu alejkum we rahmetullahi

Odgovor:

Bolje je ostati uz dzemat do kraja vitara.Neki praktikuju da na trecem rekjatu vitara ne predaju selam nego dodaju jos jedan rekjat nafile,i tako s parnim brojem rekjata napuste dzemat.Onda ustaju kod kuce u zadnjoj trecini noci ili pred sehur i klanjaju vitre neparan broj rekjata predajuci selam nakon svaka dva rekjata,a na kraju zavrse s jednim rekjatom.

Pitanje:

Dali se nagrada koju covjek dobija ako nahrani postaca, dobija samo ako se nahrani postac koji nije u stanju da sam sebi priusti iftar ili se nagrada jednostavno dobija za iftar koji spremis npr. za rodbinu, prijatelje isl.? Allah vas nagradio.

Odgovor:

Nagrada za iftar obuhvata sve kategorije ljudi koje su toga dana postile bez obzira na rodbinske ili komsijske veze.

Allah neka i tebe obilato nagradi.

Pitanje:

Selam Alejkum!

Pitanje se odnosi na nadoklanjavanje posta. Naime, ukoliko je zena trudna za vrijeme ramazana, dali treba da plati nepostenje ili je duzna da ga nadoklanja. Stvar je u tome sto ona nece biti u mogucnosti zbog dojenja, ako BOG da, da nadoposti do sledeceg ramazana, pa moze li se napostat i posle 2,3… god. SELAM!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Trudnica i dojilja su po tome pitanju na istom stupnju.

Ukoliko se trudnica i dojilja boje za svoje zdravlje ili za zdravije djeteta one neće postiti, jer se na njih primjenjuje isti propis kao i za bolesnika. Hasan Basri je upitan o postu trudnice i dojilje, ukoliko se one plaše za svoje zdravlje, pa je odgovorio: “Koja je to bolest teža od trudnoće? One neće postiti, a propuštene dane posta će nadoknaditi.

U ovome su suglasni islamski učenjaci. Međutim, razilaze se u pitanju da li će takve osobe nadoknaditi post zajedno sa davanjem fidje ili će samo izvršiti nadoknadu posta?
Ebu Hanife smatra da su one obavezne samo nadoknaditi post, dok Ahmed i Šafi’i misle da će one nadoknaditi post uz davanje fidje.

Dokaz Šafi’ije i Ahmeda:
Trudnica i dojilja potpadaju pod podrazumijevajući smisao ajeta: “A onima koji s mukom velikom poste…” jer ajet obuhvaća starca, oronulu staricu i svakog onog kome je teško postiti, tako da je trudnici i dojilji dužnost dati fidju kao što je i staroj osobi.

Dokazi Ebu Hanife:
1. Za trudnicu i dojilju važi isti propis kao i za bolesnika. Zar ne znaš za riječi Hasana Basrija:
“Koja je to bolest teža od trudnoće? One neće postiti, a propuštene dane posta će nadoknaditi.” One su dužne samo nadoknadit propuštene dane posta.
2. Stara osoba nije u stanju nadoknaditi post, ona je oslobođena posta zbog starosti, i dat će fidju, jer neće dočekati dan kada je u stanju postiti. Što se tiče trudnice i dojilje, one imaju prolaznu zapreku koja će nestati, tako da im je dužnost napostiti. Ukoliko bi im stavili u obavezu i fidju to bi onda značilo sjedinjavanje dvije zamjene (džem’an bejne-l-bedelejn), što nije dopušteno, zato što su i nadoknada posta i fidja zamjene, te je nemoguće njihovo sjedinjavanje, jer je obaveza uraditi jedno od toga dvoga. Ovaj stav mi je najblizi istini.

Od Imama Ahmeda i Šafi’ije se prenosi i predaja da su oni mišljenja da ukoliko se trudnica i dojilja boje samo za zdravlje djeteta pa ne poste, onda su dužne nadoknaditi post i dati fidju; a ukoliko se boje samo za sebe, ili za sebe i zdravlje djeteta, onda će samo nadoknaditi post.

A Allah najbolje zna!

Pitanje:

Es-selamu alejkum,

Tokom posta imam velike probleme sa glavoboljom. Preko dana sve bude u redu medjutim oko 5-6 h me uhvati velika glavobolja, da neznam ni zasta oko sebe, povracam i kao da imam groznicu. Tako me drzi sve do ifatara i kada se iftarim ostaje mi osjecaj malaksavosti i samo lezim/spavam. Niti mogu da ustanem da jedem niti mogu da posluzim svoje ukucane. Pa se pitam dali mi je dozvoljeno kad me uhvati glavobolja i povracanje da prekinem post ili da ipak nastavim postiti nadajuci se nagradi Allah Uzvisenog.

Unaprijed vam hvala na odgovoru.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Kada budes u stanju tako teskom prekini post, i naknadno ga isposti, jer vjera islam nije dosla sa propisima koji ce otezati vjernicima zivot na ovom prolaznom svijetu.A ko bi se desilo da duzi vremenski period ne budes u stanju da napostis propustane dane, onda nahrani siromaha za svaki propustani dan obrokom kojim bi sebe nahranila tokom ramazana ili u novcanoj protuvrijednosti udijeli novca za organizaciju iftara.

A Allah najbolje zna!

Na pitanja odgovorio prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta