Odgovori

Da li žena može skinuti mahramu radi posla?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Eselamu alejkum,

Imam jedno pitanje vezi hadzdza. Da li zena koja je obavila hadzdz, i zna da se je farz pokriti, smije skinuti maramu na nekom poslu 2 do 3 sata svaki dan. Ona kaze da ga je obavila 9 puta, egipcanka je, i da je to jedini posao koji je nasla pod tim uvijetom, nitko drugi ne zeli da je primi zbog marame. Da li ona moze skinuti maramu, je li to grijeh?

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Zena koja je punoljetna ne smije ni pod kojim uvjetima skidati mahramu na minut dva (osim ako ima posebnu potrebu ali da bude sklonuta od pogleda ljudi). Ona moze bit ii Saudijka koja je rodjena kraj Harema u Mekki, koja je svake godine svoga zivota obavila hadzdz. To ne znaci da moze tumaciti Allahove smjernice niti moze biti bogobojaznija od casnih sahabijki poput Aise r.a., Ummu Seleme i drugih.

Ako je slobodna zena neka dovi da joj Allah posalje covjeka koji ce se brinuti o njoj a ona neka se vrati kuci, toj oazi mira i spokoja da odgaja generacije koje ce sutra ponjeti lucu vjere islama sirom dunjaluka. Ako vec bude uporna da i dalje radi, nije tacna konstatacija da je obisla sve firme drzave u kojoj boravi i da je niko ama bas niko ne zeli primiti u radni odnos radi mahrame.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta