Odgovori

Pitanje višeženstva

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Ess selamu alejkum,

Da li je u redu da muskarac zeni jos jednu zenu cisto radi svojih strasti ili u tome treba slijediti Poslanika a.s. koji je imao sasvim druge razloge i ciji su razlozi bili iznad ljudskih strasti i pohota? Da li supruga ima pravo negodovati zbog takvog braka kojim muskarac zeli samo da udovolji svojim strastima?

Allah vas nagradio svakim dobrom, es selamu alejkum!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Ja ne znam tvoga muza ni prave razloge zbog kojih zeli da zeni drugu. Ono sto treba da pripazi svaki jeste da dobro odmjeri dal ce biti u stanju da bude pravedan u svim segmentima te rijeci. Nema sumnje da je bolje da svoju strast zadovolji putem halal braka, nego da potajno cini grijeh gledajuci one koje mu zapnu za oko. Istina je da je Poslaniku a.s. bilo dozvoljeno da ima i vise od 4 zene. Kur’an je za ostale vjernike stavio granicu ajetom:

*Sura: 4 [An-Nisa (Žene)], Ajet: 3
“Ako se bojite da prema ženama sirotama nećete biti pravedni, onda se ženite sa onim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po četiri. A ako strahujete da nećete pravedni biti, onda samo sa jednom; ili – eto vam onih koje posjedujete. Tako ćete se najlakše nepravde sačuvati.”

Mufessiri su pojasnili da je osnova da muskarac ima u islamu dvije supruge, a da se zadovolji samo jednom prijeka potreba. Svjedoci smo vremena kada je broj zena u odnosu na muskarce mnogo veci a pred Sudnji dan se navodi da ce biti i do 50 zena u odnosu na jednog muskarca. I sugurno je da oni koji imaju mogucnost i jak iman treba da ozive ovaj sunnet.

A Allah najbolje zna

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta