Odgovori

Ispravak odgovora o napaštanju propuštenih ramazanskih dana i postu 6 dana ševala

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum, cim sam procitao vas odgovor ja sam svojoj supruzi predlozio da naposti propustene Ramazanske dane zajedno sa Sevalom sa jednim nijetom ,znaci posto je ona imala dug 7 dana Ramazana da 6 dana posti zajedno Ramazan i Seval i da jos 1 dan ramazana da naposti na kraju.

Medzutim imam u nasem dzematu kaze da je ovaj odgovor neosnovan ,da ne moze zajedno da se posti na isti dan post Ramazana i post Sevala, i da dojilja uopste ne treba da posti.

Mozete li mi navesti neke dokaze za ovaj vas odgovor, i dali ta mogucnost spajanja posta vazi samo za trudnice ili uopste za sve zene?

Selam alejkum ve rahmetulah ve berekatuhu.
_______________________________________________________

Pitanje:

Selam alejkum.

Interesuje me post 6 dana evala: da li je potrebno prvo napostiti proputene dane koje je ena zbog hajza propustila pa onda postiti dane evala ili moe prvo postiti eval a zatim napostiti proputeno jer ena doji bebu i to utiče na mlijeko a i hajz moe da poremeti taj post i da se to sve odui.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Imas mogucnost da 6 dana sevvala postis s jednim nijjetom zajedno sa danima obaveznoga posta. Ako obaveznaga posta imadnes duga vise onda namiri to kada budes u prilici ali nemoj bespotrebno odlagati taj post jer niko od nas ne zna kada ce mu melek smrti doci, pa ga je bolje docekati bez dugova.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

…a ovaj dio teksta sam procitala na www.minber.ba
Ko bude napatao proputene ramazanske dane ne moe spojiti sa njima nijjet posta evvala istovremeno, jer su to dva ibadeta ciljana sama po sebi te se njihovi nijjeti ne mogu spajati. (Uporediti: Letaiful-mearif, str. 398)

…pa me sad interesuje da li ste vi dali ovaj odgovor zato sto postoji neka olaksica u posebnim slucajevima i ako jeste da mi pojasnite malo bolje….Jer iskreno receno dosla sam u dvoumicu u vezi istog,zato sto sam mislila da se prvo napasta farz koji je ispusten pa tek onda dobrovoljni post…

EsSelamu alejkum wrwb i da vas Allah swt nagradi najljepsom nagradom, amin!

ODGOVOR:

Ve alejkumusSelam ve rahmetullahi ve berekatuhu,
Ja sam u pogresnom kontekstu s jedne strane razumio ova dva pitanja a s druge strane sam pronasao dodatna pojasnjenja glede ovih pitanja. Trazim halala kod onih koji me nisu odmah razumjeli kako treba.

Naime u hadisu se kaze da ce nagradu od posta jedne godine imati osoba koja isposti u potpunosti mjesec ramazan a nakon toga na taj mjesec namiri jos 6 dana mjeseca sevala. S druge strane ono sto ste procitali na www.minber.ba samo ce upotpuniti nas odgovor da je potrebno razdvojiti nijjete posta koji je farz od nijjeta posta koji je sunnet i dobrovoljan. S te strane kazemo da je potrebno namiriti propustene dane mjeseca ramazana a nakon toga ispostiti 6 dana sevala.

Prenosi Ebu-Ejjub el-Ensari da je rekao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Ko isposti mjesec ramazan i šest dana ševvala, odmah poslije njega, kao da je postio čitavu godinu.” (Hadis je zabilježio Muslim). Hadis je dokaz većini islamskih učenjaka (izuzev imama Malika) za propisanost, utemeljenost i pritvrđenost posta šest dana ševvala. Onaj ko ih posti dokazuje svoju ljubav prema postu, čežnju za njim i ustrajnost na putu izvršavanja propisanih ibadeta i činjenja dobra. Bolje je i vrijednije postiti ove dane odmah nakon Bajrama i uzastopno, bez prekidanja.

Post u prvo vrijeme ima nekoliko odlika: prvo, požurivanje sa dobrim djelom – Allah, dželle šenuhu, je pohvalio u Kur’anu one koji žure sa činjenjem dobrih djela; drugo, dokazivanje čežnje za postom i odbijanje bilo kakvog vida malaksalosti i posustajanja; treće, izbjegavanje zapreka koje se mogu pojaviti odgađanjem i četvrto, činjenje nafile odmah nakon farza, tj. ramazanskog posta. Međutim, odgađanje i razdvajanje ne utiču na postizanje nagrade, koju je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, obećao onome ko posti šest dana ševvala.” (Pogledaj: “Es-Subulus-selamu”, 2/331).

Osoba koja nije ispostila cio ramazan, zbog opravdanog šerijatskog razloga: putovanja, mjesečnice, bolesti i sl., neće postiti šest dana ševvala, sve dok ne naposti propuštene dane ramazana. Kaže šejh Abdullah ibn Abdurahman ibn Džibrin: “Hadis Ebu-Ejjuba jasno ukazuje da čovjek koji želi dobiti nagradu posta cijele godine, mora prvo ispostiti ramazan, zatim mu pridodati šest dana ševvala.” (“Fetava ramadan”, 2/697).

Neki učenjaci, kao što je Abdullah ibn Salih Fevzan, smatraju da je dobrovoljni post, prije obaveznog, ispravan, s tim da obavezni post ostaje i mora se ispuniti prije drugog ramazana. Ukoliko čovjek ne bude u mogućnosti postiti u mjesecu ševvalu, dozvoljeno mu, prema mišljenju velikog islamskog učenjaka Abdurrahmana ibn Nasira Es-Sa’dija, postiti u nekom drugom mjesecu i bit će nagrađen kao onaj ko posti u ševvalu.

Molim Allaha da primi naš post u ramazanu i ševvalu i učini nas od onih koji Mu zahvaljuju na blagodatima kojima nas obasipa, onako kako je On zadovoljan.

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta