Odgovori

Nikab i vlasti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje

Esselamu alejkum we rahmetullah, neka vas Allah nagradi insaAllah za trud koji ulazete za ovu stranicu a posebno za pitanja na koja nam odgovarate i pogagate da sledimo islam u pravom svjetlu insaAllah neka nam Allah pomogne svima.

No, mene zanima stav islama po pitanju niqaba u sledecem slucaju: s obzirom da znate kako je ziveti u evropi pod niqabom (ni malo lako )al hajr kada naidjemo na policiju koja trazi da otkrijemo lice i ne dozvoljava nikako da se prodje bez toga i sta je sa pasosima i licnim kartama gde nam ne dozvoljavaju da smo cak ni pokrivene u nekim zemlajama (npr Srbija) a sta onda da kazemo za niqab, znaci sta uraditi kada naidjemo na ovako nesto da li da otkrijemo lice nedaj Allah Dragi to je katastrofa za dusu waAllahi ili kako da se ponasamo?

Allah vas nagradio insaAllah.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Ako imas mogucnost da na granicnom prelazu trazis da kontrolu obavi zenska osoba onda je hajr u tome. Ako nemaju takvu ili ne zele da je nadju, onda prezri to djelo srce i dozvoli im d ate identificiraju i nista vise, jer Uzviseni Allah nam je naredio da Ga se bojimo sukladno svojim mogucnostima.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta