Odgovori

Poslanikova, sallallahu alejhi ve sellem, ženidba sa Aišom r.a.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Zeljela bih da mi objasnite, je li tacno da je nas poslanik a.s., ozenio kcerku svoga amidze kojoj je bilo 9 god i zasto? Zasto to danas nije dozvoljeno na nasim prostorima ako je bilo dozvoljeno nasem poslaniku a.s.

Mozda mislite da je glupo pitanje, al vrlo cesto razmisljam o tome, jer sam to negdje procitala i zeljela bih znati tacan odgovor.

Odgovor:

Poslanik a.s. je ozenio kcerku svoga amidze jer su tetisna i amidzisna u islamu dozvoljeni za zenidbu i ne smatraju se bliskim rodom koji moze utjecati na devijacije potomstva. Posto je on odabran i pocastvovan sigurno po hiru svome ne bih smjeo da cini nesto sto je islamom zabranjeno.

Moras shvatiti da su zene prije u klimi koja je tropska i veoma visokih tempoeratura preduslov da se zenska osoba ranije razvije i mentalno i fizicki. S druge strane zelio je da uveze musimanske redove i ojaca tazbinskim vezama ono malo muslimana koji su na pocetku povjerovali u Allaha i Poslanika a.s.

Nema govora o tome da mu je dopusteno bilo da ozeni 13 zena radi niskih strasti. Podjsecam da je ozenio Hadidzu r.a. sa 25 god. dok je njoj bilo 40 god. Ajet je jasan:

“Zabranjuju vam se: matere vaše, i kćeri vaše, i sestre vaše i sestre očeva vaših, i sestre matera vaših i bratične vaše, i sestrične vaše, i pomajke vaše koje su vas dojile, i sestre vaše po mlijeku, i majke žena vaših, i pastorke vaše koje se nalaze pod okriljem od žena vaših s kojima ste imali bračne odnose, – ali ako vi s njima niste imali bračne odnose, onda vam nije grijeh -, i žene vaših rođenih sinova, i da sastavite dvije sestre, – što je bilo, bilo je, Allah zaista prašta i samilostan je.” (Sura: An-Nisa, 23)

A Allah upucuje na ispravnu stazu vjernike

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta