Odgovori

Islamski stav o onima koji prose po ulicama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje

Esselamu alejkum ve rahmetullah!

Kako postupiti u situaciji kad vam na ulici novac traži beskućnik i/ili neko ko konzumira alkohol, odnosno kakav je stav islamskih učenjaka spram ove situacije?

Takodje me zanima stav spram prošnje “cigana” ovdje u Mostaru, posebno za Bajram i Ramazan?

Da vas Milosnik nagradi. Amin.

Odgovor

Ve alejkumus Selam we rahmetullahi we berekatuh,

Nije svaki onaj koji traži pomoć zaslužan da mu se da. Obično se u nekom naselju ili gradu poznaju oni koji su u stvarno teškoj materijalnoj situaciji, tako da je njima dozvoljeno pomoći. Žalosno je da se posljednjih godina na svakom koraku vide bosonoga iznemogla i nejaka djeca koja se šalju ranim sabahom da za *poslodavca* skupljaju novac, u zamjenu za sitni bakšiš koji ih održava u životu. Takvim sigurno nije dozvoljeno pomoći, jer iskorištavaju nejaku djecu ili samohrane majke kako bi se na uštrb njih bogatio mali sloj visoko odabranog društva.

Slično je sa “ciganima” kojih ima i veoma bogatih, a najveći procenat te zarade upravo se odnosi na prošnju ulicama i trgovima. Žalosno je to da je bilo situacija kada bi ljudi željeli da pogledaju to dijete koje se nalazi u naručju majke, a tamo bi nailazili na klupko vješto umotanih krpa i pelena.

Ako se pak ustanovi da ima porodica koje nisu u mogućnosti da same sebi privrjeđuju ili da nemaju muškoga staratelja onda nema smetnje pomoći istima.
Da i vas Uzvišeni Allah obilato nagradi. Amin.

Prof. Jasmin Đanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta