Odgovori

Da li je dozvoljeno ženi raditi?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

ESSELAMU ALEJKUM

DALI JE DOZVOLENO RADITI ZENI KAO NA PRIMJER NA POSLU GDJE SE JAVLJA NA TELEFON I KOMUNICIRA KROZ ETER SA ODREDZENIM LJUDIMA AL JE ONI NE VIDE?

SELAM

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Prije nego sto pocne traziti posao, muslimanka mora veoma pazljivo da izvaga svoje mogucnosti i pripremi se za neizbjezne izazove.  Svakodnevo su muslimanke suocene sa izazovima koje za sebe prestavlja rad u nemuslimanskom okruzenju, kao sto su:

-Kolega ispruza svoju ruku prilikom upoznavanja,
-drugi zaposlenici zapocinju pricu o svom privatnom zivotu za vrijeme rucka,
-pozivnica za zajednicko okupljanje svih radnika u lokalnom baru;
-pa cak mora i cuti i da neko ismijava njen hidzab ili namaz.

To su samo neke od mnogih mogucih situacija sa kojima se zena mora suociti da bi sacuvala svoj posao, ali prije svega i najvaznije svoj muslimanski identitet.

Sve zene koje su vec bile izlozene svemu tome na svom radnom mjestu shvataju potpuno da ima bezbroj razloga koje cine da je rad van svoje kuce za jednu muslimanku ogroman problem sa kojim se mora suociti, jer Islamski sistem vrijednosti je u velikom kontrastu sa onim na njenom radnom mjestu. Postoje validni razlozi zasto se zakon bavi posebno seksualnim uznemiravanjem na radnom mjestu u Americi, a glavni je da se to zaista veoma cesto u praksi i desava. Zena mora shvatiti da zakon moze uraditi samo malo da bi uticalo na taj problem i da je ona uglavnom prepustena sama sebi.

Odrediti prioritete:

Za zenu je najvaznija njena uloga njeno majcinstvo. To je posebna uloga koju joj je odredio Allah s.v.t i u njoj joj je garantovao cast i postivanje koje ima u islamu. Ona ispunjava ovu svoju ulogu? u svome domu. Allah s.v.t je rekao slijedece, a sto moze prevesti kao: “U kucama svojim boravite i svoju ljepotu kao u davna paganska doba ne pokazujte.” (Kur’an 33:33) To niposto ne znaci da je zena kao zatvorenica u svojoj kuci, vec samo da treba imati samo opravdane razloge da bi izlazila (kao sto je ispunjavanje svojih zivotnih potreba), a to je zato da bi izbjegla probleme, sumnjicenja i iskusenja koje joj moze donijeti medusobno mijesanje muskaraca i zena.

Kada zena zna da je ispunila svoju ulogu?

Zena ne bi trebala raditi u ne-muslimanskom okruzenju ukoliko ne postoje bas ekstremno jaki razlozi za to. Allah s.v.t. nije nigdje zabranio zeni da radi, ali je odredio niz zastita za zene koje se prvenstveno odnose na to gdje, kako i sa kim bi se trebala sastajati. Ona mora veoma ozbiljno da shvati cijenu i korist koju zaposljavanjem dobija za sebe, kao i moguci uticaj na njenu glavnu ulogu koju vec ima prije nego i uopste odluci da se zaposli. Mnoge su situacije koje cine neophodnim za zenu da radi, kao sto su ispunjavanje finansijskih potreba njene porodice ili da se odazove na potrebu drustva u kome zivi i da radi kao doktor, sestra, uciteljica..

Nekoliko je pravila kojih zaposlena muslimanka mora da se pridrzava:

Prvo, ona mora dobiti pristanak svoga muza (ako je udata) koji ce mozda imati svoje misljenje o tome da li ce i kako mozda njen posao uticati na njihovu porodicu i uopste na njeno funkcionisanje.

Drugo, zena se mora osigurati da su njen dom i djeca dovoljno zbrinuti. Tu joj moze pomoci njen muz ili bi oni u tu svrhu nekoga uposlili.

Trece, mora se obratiti paznja da je posao pogodan za zenu i da odgovara njenim sposobnostima. Naravno da je svaki posao koji se bavi zabranjenim aktivnostima, ponudama ili produktima striktno zabranjen, a vec postoji mnogo drugih mogucnosti.

Cetvrto, svaki posao na kome zena ne bi mogla da ispunjava svoje vjerske duznosti, kao sto je nosenje hidzaba ili obavljanje namaza, uopste ne dolazi u obzir za razmisljanje.

Peto, na poslu zena mora veoma voditi racuna da sacuva svoj stid i svoju cednost.

Stalno raste potreba za zaposljavanjem zena u raznim oblastima medicine, obrazovanja, socijalnog rada, savjetovanja, psihologiji, psihijatriji i pedagogiji. Razvojem tehnologije i elektronske komunikacije zenama se nudi i neogranicen broj mogucnosti da neke vrste posla obavlja u svome domu (poslove sekretarice, pisanje, prevodjenje, editovanje, izdavastvo, itd)  To bi za nju bilo idealno radno mjesto koje bi otklonilo sve brige prilkom zaposljavanja.

Odgovor pripremio, prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta