Namaz

5 praktičnih savjeta kako da osjetite slast namaza

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Da osjetite slast namaza nije nemoguće, međutim razvijanje ovakvog osjećaja zahtijeva određeno vrijeme. Kod nekih ljudi to dolazi prirodno, dok drugi moraju raditi na tome. U nastavku se nalazi nekoliko praktičnih savjeta koji ti mogu pomoći sa razviješ osjećaj slasti u namazu.

  1. Napravi ugodnu atmosferu

Kad god imaš priliku posveti posebnu pažnju svom namazu, ako klanjaš kod kuće pripremi svoju sobu za namaz. Neka ti uvijek na umu bude da ćeš u namazu stajati pred Uzvišnim Gospodarom, zato se potrudi da tvoja soba bude čista i uredna. Dodaj malo blagog mirisa, Kur’an, sliku sa najdražim ajetom i gledaj kako tvoj kutak za namaz postaje nešto posebno. Vidjet ćeš kako će ti biti lakše i draže obaviti namaz u kutku koji je predviđen za to.

  1. Pripremi posebnu odjeću za namaz

Kako si pripremio/la kutak za namaz, slično tome pripremi i odjeću u kojoj ćeš obavljati namaz. Mi obično više pažnje posvećujemo odjeći u kojoj izlazimo van kuće, važno nam je da je čista i ispeglana, dok velika većina namaz obavlja u odjeći koja nije dotjerana. Zar ne misliš da je važno kakvi stajemo pred Gospodara? Zar ti nije važno da izgledaš čisto, mirisno i dotjerano? Pokušaj posvetiti malo više pažnje ovom aspektu pripreme za namaz i vidjet ćeš kako ćeš se osjećati ljepše i ugodnije kada staneš da obaviš namaz.

  1. Pripremi svoju serdžadu (podlogu za klanjanje)

Nekima ovo nije toliko bitno, ali osobama koje lako ometu vizualne forme i oblici ovo može mnogo pomoći. Odaberi serdžadu koja ti neće odvraćati pažnju, jednostavno i sa što manje boja.

  1. Odvoji vrijeme za sebe prije obavljanja namaza

Iako ne obraćamo mnogo pažnju na to, zaista je mnogo važno šta radimo prije namaza. Mnogo vremena provodimo koristeći društvene mreže, često i prije samog namaza, pa dok obavljamo namaz razmišljamo o onome što smo vidjeli ili pročitali na Facebook-u ili Youtubu. Pokušaj barem 10 minuta prije namaza odvojiti za učenje Kur’ana ili zikrova. Ovo će ti pomoći da se bolje fokusiraš i pripremiš za namaz.

  1. Sjećaj se Allaha i izvan namaza

Posljednja stvar koji želim podijeliti mnogo je važna, a to je sjećanje na Allaha i izvan namaza. Trebamo da Ga se sjećamo koliko god smo u mogućnosti. Učenje Kur’ana, zikrovi, stjecanje korisnog znanja i razmišljanje o ljepotama Allahovog stvaranja samo su neki od načina kako Ga se možemo sjećati. Pokušaj Ga se sjećati koliko god možeš, jer kako Allah kaže u Kur’anu: “Sjećajte se vi mene i sjećat ću se ja vas.”

Molim Ga da nas učini od onih koji ga se često sjećaju i iskreno Mu se obraćaju.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta