Tekstovi

5 stvari iz života Abdullah Ibn Omera koje nam mogu poslužiti kao uzor

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

On je bio niko drugi do sin velikog čovjeka – Omera Al-Khattaba ra. Abdullah Ibn Omer je od malih nogu bio odan čistoj poruci islama i nastavio je živjeti život koji je pokazao ovu jedinstvenu odanost u svakom smislu. Njegova životna priča ističe one klasične kvalitete koje je naučio od najvećih uzora. I ova izvanredna narav dovela ga je do toga da i sam postane istaknuti uzor u društvu.

Zrelost u razmišljanju i djelima

Abdullah Ibn Omer je bio 13-godišnji dječak, kada je pratio svog oca u velikoj misiji. Želio je imati mjesto među vjernicima koji sudjeluju u bici na Bedru, ali ga je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, vratio zbog njegove mladosti. Njegova dob, vještine i iskustvo nisu ga činili manje sposobnim niti ga odvraćali od toga da se založi za plemenitu stvar. Da li biste učinili isto?

Pridržavanje sunneta

Sa zadovoljstvom je promatrao i upijao sve postupke poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Kao takav, nije mu bilo potrebno mnogo truda da postupa baš onako kako je i voljeni Poslanik, a.s. Aiša, radijallahu anhu, je rekla: ”Niko nije slijedio Poslanikove stope pomno kao ibn Omer.”

Opreznost u prenošenju znanja

Bila je dobro poznata činjenica da je Ibn Omer bio najoprezniji od svih ashaba kada je u pitanju prenošenje hadisa. Uvijek je bio toliko oprezan da ne doda ili ukloni bilo kakve detalje. I nikada ne bi prenio hadis osim ako ga se dobro ne sjeti. Nije li to izvanredno?

Poniznost

Na isti način na koji se znalo da je detaljan u svakom aspektu svog života, Ibn Omer je bio vrlo oprezan u davanju pravnih mišljenja. Priča se kako je neko otišao kod njega da traži fetvu. Na pitanje, lbn Omer je odgovorio: “Nemam saznanja o tome što pitate.” Nakon što je ispitivač otišao, Ibn Omer je radosno protrljao ruke govoreći sebi: Ibn Omer je upitan o onome što ne zna, pa je rekao: ‘Ne znam!’ Da li biste vi zadovoljno rekli da nešto ne znate, kada zaiste ne znate?

Materijalno bogastvo

lbn Omer je bio uspješan trgovac i jednako je imao visoke prihode. Kao takav imao je lak pristup novcu i mogao se klasificirati kao bogata osoba. Ipak, njegova je poniznost blistala kroz materijalni uspjeh i ostao je privržen svojoj misiji služenja, a ne gomilanju.

Izvor: aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta